EXPERȚI: Delapidările nu ar fi fost posibile fără acordul unor instituții de stat
-
06 Mai 2015 13:46
Tranzacțiile dubioase din domeniul bancar care au dus la destabilizarea sectorului sunt de fapt un atac la adresa Republicii Moldova, realizat în complicitate cu unele autorități ale statului și, posibil dirijat din exterior.
Este concluzia a mai mulți analiști economici care se referă la informațiile prezentate în raportul companiei americane de audit Kroll.
Una din principalele concluzii care pot fi trase din raportul Kroll este că în Republica Moldova avem un sistem putred și corupt, a declarat pentru Radio Chișinău expertul Sveatoslav Mihalache. Totodată, el susține că Ilan Shor, al cărui nume este vehiculat în raport care persoana care ar fi stat în spatele tranzacțiilor ilegale, nu le-ar fi putut realiza fără concursul unor persoane aflate la putere.
Și analistul Viorel Gârbu consideră că Ilan Shor este doar vârful de lance în acest caz, și că ar fi fost susținut de persoane atât interior, cât și, posibil, din exteriorul țării, întrucât el reprezentat la Banca de Economii o bancă din Federația Rusia Vneșekonombank. Aceste tranzacții nu ar fi putut exista și fără concursul anumitor instituții ale statului care mai întâi au permis ca ele să aibă loc, iar mai apoi și-au asumat o datorie enormă, a mai declarat Viorel Gârbu.
Potrivit raportului Kroll, omul de afaceri Ilan Shor și persoane asociate lui au jucat un rol crucial în dispariția banilor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În raport figurează numele a zeci de companii care ar aparține grupului Shor sau ar avea legătură cu acesta. Prejudiciul total adus băncilor moldovenești de către grupul Shor s-ar cifra la 18 miliarde de lei.
Ilan Shor a negat acuzațiile ce i se aduc. El a fost reținut astăzi de Centrul Național Anticorupție.