Experți: Cursul leului moldovenesc la începutul lui 2016

  • 15 Decembrie 2015 17:58
Experți: Cursul leului moldovenesc la începutul lui 2016

Leul moldovenesc își menține poziția stabilă față de principalele valute de referință, în pofida declarațiilor de acum două săptămâni ale Guvernatorului BNM despre o depreciere semnificativă a valutei naționale.

Experții explică acest fapt prin evoluțiile sezoniere ale cursului de schimb, care întăresc leul spre final de an, prognozând totodată o depreciere a valutei naționale începând cu luna ianuarie.

Deocamdată leul moldovenesc nu arată semne să fie afectat de evoluțiile de pe piața financiară internațională, dar nici de declarațiile de acum două săptămâni ale Guvernatorului demisionar al BNM, Dorin Drăguțanu, potrivit căruia valuta națională se va deprecia semnificativ în raport cu Euro în timpul apropiat. Din contra, în ultimele zile asistăm la o tendință de apreciere a cursului leului față de principalele valute de referință.

Analistul economic, Veaceslav Ioniță, a calificat prognozele BNM drept iresponsabile și lipsite de profesionalism. Mai mult, expertul a reproșat funcționarilor de la Banca Națională că nu au ținut cont de evoluțiile sezoniere ale cursului de schimb, potrivit cărora luna decembrie este marcată de o apreciere a leului față de principalele valute de referință.

Unii analiști afirmă însă că leul este menținut artificial, dovadă fiind diminuarea rezervelor valutare ale Băncii Naționale a Moldovei cu aproape un milion de dolari doar într-o săptămână,  și cu 416 milioane față de luna ianuarie 2015. 

Potrivit expertului economic, Sveatoslav Mihalache, cea mai mare parte a rezervelor valutare au fost utilizate de BNM sub formă de intervenții pe piața valutară pentru stabilizarea leului moldovenesc, fără de care am putea asista, cel mai probabil, începând cu luna ianuarie a anului viitor, la un nou val de depreciere a leului.

Potrivit experților, leul ar putea ajunge la un curs de schimb de 26 de lei față de moneda unică europeană în primul trimestru al lui 2016 în cazul în care Republica Moldova nu va reuși să depășească criza politică și economică pe care o traversează și să reia relațiile financiare cu principalii donatori internaționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău