Experți: „Autoritățile ar trebui să comunice în mod special cu anumite segmente ale populației, vulnerabile la dezinformarea rusă, pentru a avansa pe calea integrării europene”
-
17 Ianuarie 14:10
Îmbunătățirea comunicării strategice cu cetățenii ar trebui să constituie o prioritate pentru guvernarea pro-europeană, consideră experții Mihai Mogâldea și Tatiana Cojocari. În cadrul unei dezbateri organizată de Agenția IPN, experții au subliniat că autoritățile ar trebui să comunice în mod special cu anumite segmente ale populației, vulnerabile la dezinformarea rusă, pentru a avansa pe calea integrării europene, transmite Radio Chișinău.
Rezultatele strânse ale referendumului privind integrarea europeană au fost cauzate de probleme majore de comunicare strategică a autorităților pro-euroepene, a subliniat directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. În acest context, mulți cetățeni din anume zone ale țării au ales canale neoficiale de informare în detrimentul surselor oficiale.
„Problema cea mai importantă pe care o avem noi este că din păcate, mesajul legat de importanța Uniunii Europene pentru Republica Moldova nu reușește să ajungă în unele regiuni ale țării noastre. Noi avem o mare problemă la nivel de comunicare cu cetățeni din regiuni pe care le considerăm pro-rusești sau acolo unde partidele pro-ruse își au cel mai fidel electorat și aici aș puncta Găgăuzia, Taraclia”, a declarat Mihai Mogâldea.
La rândul său, experta în sociologie Tatiana Cojocari, de la WatchDog, susține că polarizarea opiniei publice este benefică pentru o societate democratică, dar guvernarea ar trebui să își intensifice eforturile de comunicare strategică pe subiectul mecanismelor de funcționare ale UE, pentru a aduce opinia majorității populației în consens cu parcursul european.
„Rolul nostru ca societate civilă, ca stat, ca deputați, ca Parlament este să informăm cetățeanul cum să ia o decizie informată. Polarizarea opiniei publice este benefică în momentul în care nu intervin alți actori, nu intervine dezinformarea excesivă. Noi avem tendința să punem totul în brațele actorilor externi, în brațele propagandei. Noi am discutat foarte puțin despre cum funcționează, ce reprezintă Uniunea Europeană”, a spus Tatiana Cojocari.
Experții au mai spus că autoritățile ar trebui să opteze pentru deplasări periodice în teren, unde să discute mai direct și mai transparent cu cetățenii.