Expert-Grup | Topul celor mai importante evenimente ale acestui an și topul principalelor provocări ale anului 2020

  • 19 Decembrie 2019 11:55
Expert-Grup | Topul celor mai importante evenimente ale acestui an și topul principalelor provocări ale anului 2020

Topul celor mai importante evenimente economice ale anului 2019, dar și cele importante provocări pentru anului care vine, au fost aduse în discuție astăzi, 19 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și evoluția Indicelui de Alertă Timpurie (IAT) - indicatorul dezvoltat după metodologia Expert-Grup, care indică pentru anul 2019 asupra stabilizării creșterii economice pentru anul în curs și o ușoară încetinire pentru 2020.

„Dinamica economică se va încadra în modelul specific ultimilor ani, iar în 2019 majorarea PIB-ului, cel mai probabil, nu va depăși nivelul de 5%. După declinul din 2015, creșterea PIB-ului s-a uniformizat și a oscilat între 4-5% - o fluctuație apropiată de rata naturală de creștere. Totuși, pe termen lung, se atestă o stabilizare a creșterii PIB-ului potențial în jurul valorii de 4%. Acest fapt reprezintă, mai degrabă, un semn de îngrijorare, în contextul în care capitalul și forța de muncă – factorii care asigură creșterea economică, cunosc evoluții slabe. Astfel că după faza de evoluție stabilă, ar putea urma o temperare a dinamicii PIB-ului efectiv și, implicit, a PIB-ului potențial” explică Adrian Lupușor, director executiv la Centrul Analitic Independent Expert-Grup și coautor al publicației.

În topul celor mai importante evenimente economice ale anului 2019, elaborat de experți se regăsesc: adoptarea bugetului de stat pentru 2020, dar și o serie de evenimente care au marcat sectorul financiar-bancar, cum sunt relaxarea politicii monetare, vinderea pachetului majoritar de acțiuni al B.C. Moldindconbank, creșterea gradului de îndatorare a populației și reglementarea sectorului de microîmprumuturi. Topul este completat și de o serie de constatări ce țin de competitivitatea economiei Republicii Moldova, în general, cum sunt reticența companiilor pentru noi investiții, dar și creșterea modestă a exporturilor.

În topul celor mai importante provocări pentru 2020, experții au inclus finanțarea deficitului bugetar planificat pentru 2020, capacitatea scăzută de implementare a investițiilor publice cu finanțare externă, aprovizionarea țării cu gaze naturale, asigurarea independenței juridice și de decizie a BNM, investigarea fraudelor din sectorul bancar, dar și evoluțiile îngrijorătoare ale pieței muncii.

Pentru anul 2020 deficitul bugetului public național este planificat la nivelul de 3,3% din PIB, ceea ce ridică semne de întrebare privind caracterul electoral al acestuia. Experții accentuează riscurile finanțării acestui deficit, deoarece recurgerea mai activă la împrumuturi pe intern de la băncile comerciale ar putea submina creditarea sectorului real, cu impact negativ asupra investițiilor și veniturilor companiilor. Nu în ultimul rând, o politică bugetară expansionistă în paralel cu o politică monetară relaxată prezintă anumite riscuri și pentru stabilitatea macrofinanciară pentru anul viitor.

Un alt subiect care se regăsește în topul Expert-Grup, aduce în discuție existența unei potențiale crize a gazelor pentru anul 2020. Experții adaugă că „riscul unei potențiale „crize a gazelor” sunt destul de mici. Cu toate acestea, însuși faptul că în 2020 pentru prima data va fi implementate soluții alternative celei tradiționale (procurarea gazelor naturale tranzitate prin Ucraina), implică riscuri, deoarece mecanismele nu au fost testate anterior, iar pregătirile au avut loc în regim alert”, conchid experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău