EXPERT-GRUP: Sistemul energetic din R.Moldova trebuie conectat la cel european
-
20 Ianuarie 2017 07:33
Sistemul energetic din Moldova trebuie conectat la cel european cel puțin prin două linii electrice aeriene (LEA) de înaltă tensiune, pentru a spori securitatea energetică.
Această opinie a fost expusă joi de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup, la prezentarea studiului "Podul de peste Prut, varianta 2.0: interconectarea pe domeniul energiei electrice dintre România și Republica Moldova".
Potrivit agenției INFOTAG, directorul centrului, Adrian Lupușor, a spus că "interconectarea rețelelor de energie electrică reprezintă o necesitate, care va spori securitatea energetică a Moldovei".
"În condițiile în care Moldova importă 78,7% din energia electrică, sectorul nostru este vulnerabil pentru corupție și pentru abuzuri din cauza dependenței de un furnizor nesigur. De aceea Moldova are nevoie urgent de diversificarea surselor de energie", consideră el.
În opinia ambasadorului României în Moldova, Daniel Ioniță, afară de diversificare, un alt avantaj al interconectării rețelelor este micșorarea costului energiei pentru consumatorul final și crearea unei concurențe echitabile pe piață.
Membrul Delegației UE în RM, Alexandre Darras, consideră că lipsa diversificării este principalul pericol pentru destabilizarea situației în țară.
Autorii studiului consideră că interconectarea este posibilă pe trei direcții: nord, centru și dus. Construirea liniei Suceava-Bălți, cu o capacitate de 200 MW, este estimată la 140 mil. euro, ceea ce este mai ieftin față de alte linii. Însă România se confruntă cu probleme de conectare.
Proiectul liniei Iași-Ungheni-Chișinău, cu o capacitate de 200 MW, este cel mai scump - 257 mil. euro. Însă acest proiect dispune de un mare potențial pentru dezvoltarea acestei linii. O mare parte a lucrărilor vor fi efectuate pe teritoriul României.
Pentru UE, BERD și România este prioritară linia din sud Isaccea-Vulcănești-Chișinău, cu o capacitate de 600 MW și o valoare de 194 mil. euro. crearea acestei linii se bazează pe actuala linie Isaccea-Vulcănești.
Autorii consideră că pentru realizarea acestor proiecte trebuie să fie implementat un nou mecanism de achiziții angro de energie electrică conform tarifelor reglementate, să fie consolidată independența Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și să fie interzisă, la nivel legislativ, participarea intermediarilor legați de zone off-shore.
Stiul este realizat de Expert-Grup în colaborare cu colegii români de la Expert Forum, cu susținerea Ambasadei Olandei în România.
INFOTAG precizează: Moldova produce doar 20% din energia electrică consumată, deoarece CERS Moldovenească, care se află pe teritoriul autoproclamatei RMN și pe care o deținea anterior, aparține companiei ruse "Inter RAO". Anterior, republica procura restul volumelor de energie electrică atât de la CERS Moldovenească, cât și din Ucraina. Însă în urma crizei de energie din Ucraina, din cauza acțiunilor militare din estul țării, livrările de energie electrică în Moldova au fost suspendate. Unicul furnizor a devenit CERS Moldovenească.