Expert-Grup: Reforma fiscală va provoca pierderi de aproape 2,5 miliarde de lei la buget în acest an și în 2019

  • 01 Octombrie 2018 13:23
Expert-Grup: Reforma fiscală va provoca pierderi de aproape 2,5 miliarde de lei la buget în acest an și în 2019

De astăzi intră în vigoare noile prevederi fiscale ce introduc o singură cotă de impozitare a persoanelor fizice, de 12 la sută. Până acum, persoanele fizice erau impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. De asemenea, scutirea personală se va majora de la 11.280 de lei, până la 24 de mii de lei anual.

Noua legislație prevede reducerea contribuției de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și instituțiile medico-sanitare, de la 23 la 18 la sută, iar contribuția angajatorilor din agricultură va scădea de la 16% la 12%. Totodată, intră în vigoare regimul fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier și al restaurantelor, prin reducerea cotei TVA de la 20 la 10 la sută.

Analistul economic Roman Chircă susține că reforma va stimula mediul de afaceri, în același timp va majora un pic veniturile cetățenilor.

Pe de altă parte, analiștii de la Expert-Grup arată că această reformă fiscală va provoca pierderi de aproape 2,5 miliarde de lei la buget în acest an și în 2019. Din această cauză, deficitul bugetar și datoria de stat internă vor crește, astfel că, după alegeri, autoritățile ar putea adopta măsuri de austeritate bugetară, înăsprirea controalelor și majorări de taxe și impozite, potrivit directorului executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Amintim că reforma fiscală a fost votată împreună cu legile privind amnistierea capitalurilor ilegale, în schimbul unei taxe de 3 la sută, numită ”declararea voluntară”, care a fost intens criticată de societatea civilă și de comunitatea internațională de donatori, inclusiv Uniunea Europeană, Statele Unite și Fondul Monetar Internațional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău