Expert-Grup | Cheltuielile de salarizare în sectorul bugetar: Cât și cum?

  • 24 Octombrie 2018 12:19
Expert-Grup | Cheltuielile de salarizare în sectorul bugetar: Cât și cum?

Pe parcursul anilor 2000 – 2015 salariul mediu în sectorul bugetar a crescut esențial, însă calitatea politicilor și instituțiilor publice a înregistrat un progres marginal, se arată într-un studiu realizat de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Potrivit experților, cadrul normativ privind salarizarea în sectorul public este unul complex, fragmentat, plin de termeni confuzi și contradictorii. „Consecința acestei fragmentări a fost mărirea inechității dintre categorii distincte de salariați în sectorul bugetar care îndeplinesc același lucru în instituții diferite, dar și avantajarea deliberată a unor categorii speciale de funcționari. De exemplu, salariile judecătorilor și procurorilor sunt indexate anual, deoarece sunt legate de evoluția salariului mediu pe economie”, se arată în studiul Centrului. 

De asemenea, economiștii constată că spațiul fiscal de a majora fondul de salarizare în sectorul public este limitat, una din cauze fiind legată de ponderea cheltuielilor de personal. Astfel, experții susțin că acestea în totalul cheltuielilor bugetare și în PIB sunt destul de mari și aproape de media pe țările UE. „Luând în considerare experiența și ponderile în alte țări, în special a celor din ECE UE, poate fi anticipată o creștere de doar 0,5 puncte procentuale din PIB a fondului de remunerare a salariaților în sectorul bugetar până la 9% din PIB. Această creștere va aduce ponderea acestor cheltuieli în PIB aproape de media înregistrată în ECE UE. Totodată, creșteri peste pragul menționat nu sunt recomandate din considerentul, că țările cu un nivel mai mare de salarizare în PIB au și instituții publice mai calitative, dar și un număr mai mare de angajați în sectorul bugetar”, precizează reprezentanții „Expert-Grup”.

În același timp, potrivit studiului, deși ponderea cheltuielilor de salarizare în R. Moldova este aproape de media pe ECE UE, ele sunt destinate unui număr cu mult mai mic de salariați raportați la 1000 de locuitori. Deci în termeni relativi, noi cheltuim cu mult mai mult pentru asigurarea unui număr mai mic de salariați bugetari. În opinia experților, capacitatea economică a țării de a genera salarii mai mari în sectorul bugetar este modestă. „Pe parcursul anilor 2000 – 2015 salariul mediu în sectorul bugetar a crescut esențial, însă calitatea politicilor și instituțiilor publice a înregistrat un progres marginal. Totodată, evoluția în calitatea managementului public nu a fost uniformă pe parcursul perioadei menționate. Aproximativ până în anul 2010 creșterea salarizării era însoțită de un progres, deși moderat, pe majoritatea domeniilor ce țin de sectorul public, dar apoi a urmat un regres pe unele domenii și stagnare pe altele. De asemenea, progresul mediocru după anul 2010 a fost însoțit de creșterea salariilor în termeni reali. Astfel, cauza principală nu stă în disfuncționalitatea sistemului de salarizare, ci în alți factori, precum politizarea excesivă a procesului de selectare a personalului și luării deciziilor”, conchid reprezentanții Centrului Analitic „Expert-Grup”. 

Menționăm că PD a anunțat despre majorarea salariilor pentru bugetari, proiectul fiind astăzi pe ordinea de zi a Guvernului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
6,07
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău