Expertă în sănătate: „Vaccinarea copiilor ar fi una din măsurile pentru pregătirea de studii și protejarea copiilor de formele grave ale bolii”

  • 29 Iulie 2021 15:38
Expertă în sănătate: „Vaccinarea copiilor ar fi una din măsurile pentru pregătirea de studii și protejarea copiilor de formele grave ale bolii”

Vaccinarea elevilor ar putea deveni obligatorie pentru împiedicarea răspândirii COVID-19 în Republica Moldova, însă o decizie în acest sens nu a fost luată încă de Ministerul Sănătății. Experta internațională în sănătate, Ala Tocarciuc, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Dumitrița Purici, că vaccinarea copiilor este un factor important pentru o mai bună desfășurare a orelor de studii în condiții de pandemie.

Vaccinarea copiilor ar fi una din măsurile pentru pregătirea de studii și protejarea copiilor de formele grave ale bolii.

De la ce vârstă se recomandă vaccinarea copiilor?

Vaccinarea copiilor, de obicei, este prescrisă în sumarul produsului, adică sumarul caracteristicilor vaccinului. Noi știm că inițial vaccinurile au fost studiate pe oameni maturi, și era permisă vaccinarea a persoanelor începând cu vârsta de 16 sau 18 ani, pentru unele vaccinuri. Ulterior, au fost petrecute mai multe studii clinice pentru care să fie analizată folosirea vaccinurilor pentru copii. În prezent, avem două vaccinuri Pfizer și Moderna, care sunt permise pentru administrarea copiilor începând cu vârsta de 12 ani. Foarte multe țări au adoptat decizii imediate privind vaccinarea copiilor, din moment ce a fost aprobată utilizarea vaccinurilor la copii. Sunt studii în derulare privind vaccinarea copiilor începând cu vârsta de trei ani, dar încă nu sunt rezultatele. Când o să avem rezultatele, o să știm dacă putem sau nu vaccina copii mai mici de 12 ani. Astăzi, se permite să vaccinăm copii de la 12 ani în sus.

Chiar și în Republica Moldova?

Chiar și în Republica Moldova noi avem omologate aceste vaccinuri deja. Pentru a fi posibilă administrarea vaccinurilor la copii de 12 ani, producătorii acestor vaccinuri ar trebui să înregistreze variația în dosarul de înregistrare, să aducă această informație autorităților medicale din Republica Moldova. După aprobarea acestor variații în dosarul farmaceutic al vaccinului, respectiv oficial va fi posibilă vaccinarea de la 12 ani.

În ce condiții se prevede această vaccinare a copiilor?

Eu cred că tehnic, vaccinarea ar trebui să se petreacă exact în aceleași condiții ca și vaccinarea pentru maturi, în cabinetele medicale sau în centrele de vaccinare sub supravegherea lucrătorilor medicali. Tehnic, este aceiași procedură ca și pentru maturi, și în general, ca și pentru alte vaccinuri pentru că copii sunt expuși vaccinării sau proceselor de vaccinare mult mai des decât adulții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău