EXPERT | Schimbările de pe piața valutară din R.Moldova sunt sezoniere

  • 10 August 2018 13:11
EXPERT | Schimbările de pe piața valutară din R.Moldova sunt sezoniere

Leul moldovenesc s-a apreciat față de dolar și euro, de la începutul acestui an. Vineri, 10 august, un dolar costă 16 lei 48 de bani, iar un euro – 19 lei și 11 bani, potrivit cursului oficial BNM. Cristina Popușoi a discutat cu un expert economic pentru a explica motivele aprecierii monedei naționale.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că aprecierea leului față de euro are legătură cu deprecierea valutei europene pe piața internațională. El consideră că aceste schimbări de pe piața valutară din Republica Moldova sunt sezoniere.

„La noi leul se apreciază de trei pe an: în ajunul sărbătorilor de iarnă, de Paști și înainte de 1 septembrie. Atunci când oamenii au nevoie de bani, consumul crește, ei schimbă valuta și avem parte de astfel de aprecieri sezoniere. În afară de aceasta, timp de doi ani și jumătate leul s-a apreciat. Motivul este surplusul de valută care a intrat în țară.”

Veaceslav Ioniță mai observă că în Republica Moldova, înainte alegeri, crește brusc cererea de valută.

„Anul acesta e greu să faci prognoze: pe de o parte crește cererea de valută, pe de altă parte s-a adoptat legea privind amnistia capitalului și cel mai probabil vom avea intrări de valută în țară, unii vor dori să-și legalizeze capitalul. Și atunci vor fi două fluxuri diametral opuse: pe de o parte va crește cererea, pe de altă parte – oferta.”

La începutul acestei săptămâni, cursul oficial al monedei unice europene în R. Moldova a coborât la 19 lei și 4 bani, cel mai scăzut nivel pentru un euro din 2015 până în prezent, potrivit publicației economice Mold-street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău