Expert | Promovarea bunurilor și produselor cu specific național ar scoate din anonimat localitățile Moldovei

  • 25 Aprilie 2019 12:06
Expert | Promovarea bunurilor și produselor cu specific național ar scoate din anonimat localitățile Moldovei

Promovarea bunurilor moldovenești în străinătate ar avea un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova, companiilor și a produselor locale. Acest lucru ar aduce la o schimbare calitativă a potențialului de dezvoltare economică a localităților și a comunității de afaceri, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, care a participat la Congresul European al Autorităților Locale de la Cracovia, Polonia.

”În Polonia dar și în alte state europene se atrage atenția asupra metodelor de promovare a serviciilor, produselor și a localităților. Or, utilitatea este destul de mare pentru că se face o schimbare calitativă în tehnicile de management și marketing. Pentru Republica Moldova avantajul este în promovarea exporturilor și atragerea investițiilor. Avem foarte multe produse calitative, dar sunt puțin cunoscute în lipsa promovării. Cu excepția galeriilor subterane de la Cricova și Mileștii Mici, Republica Moldova are foarte multe localități care merită a fi scoase din anonimat la fel ca și agenții economici. O modalitate de promovare a localităților și companiilor din Republica Moldova este crearea și promovarea brandurilor locale, înregistrarea mărcilor comerciale, a denumirilor de origine, indicațiilor geografice”, a spus Chivriga.

Directorul de programe a adus un exemplu de succes al grupurilor de acțiune locală de la Ungheni și Ștefan Vodă, care prin cooperare au reușit să aibă rezultate bune. ”Grupurile de acțiune locală create în regiunea Cula, Ungheni (14 primării și 34 de sate) și cel de la Ștefan Vodă (7 primării și 8 sate) au avantaje pe partea ce ține de ocuparea forței de muncă și prestația companiilor. De exemplu, la Ștefan Vodă sunt multe întreprinderi din industria vinicolă, care au reușit să se facă cunoscute pe piața internă și cea externă. Totodată, sunt și întreprinderi mai puțin cunoscute (întreprinderea lui Ion Tulei), care concurează pe piețele din Orientul Mijlociu pe filiera produselor pomicole”.

Sunt zone unde îndeletnicirile locale sunt specifice. De exemplu arta culinară, care e puțin cunoscută în regiune. Dar promovarea eficientă a acestor produse poate oferi o caracteristică identitară a zonelor. O soluție ar fi și cooperarea agenților economici.

În concluzie, potrivit lui Viorel Chivriga, ținta este aducerea satului în vizor. Satul care ușor-ușor se pierde de pe lista priorităților celor de la oraș, și nu numai celor de la oraș, ci de pe lista priorităților cetățenilor Republicii Moldova care pleacă din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,1 m/s
Sun
21
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24

Curs oficial BNM 06 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău