EXPERT: Prin proliferarea unor informații false, Mitropolia Moldovei se prezintă ca un instrument al propagandei ruse

  • 20 Mai 2020 13:50
EXPERT: Prin proliferarea unor informații false, Mitropolia Moldovei se prezintă ca un instrument al propagandei ruse

În țările membre ale Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova se atestă un număr mare de campanii de dezinformare în contextul pandemiei de COVID-19, unele dintre acestea fiind organizate de presa pro-Kremlin, constată un articol al Serviciului European de Acțiune Externă. La Chișinău, chiar și Mitropolia Moldovei a difuzat un comunicat care conține și diferite teorii ale conspirației și afirmații calificate drept false de autorități și experți.

Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit în vecinătatea estică a UE, au apărut teorii ale conspirației, informații înșelătoare și dezinformare. Pentru mass-media pro-Kremlin, pandemia oferă noi oportunități de a dezvolta narațiunile existente de dezinformare și de a inventa altele noi, potrivit studiului realizat de Serviciul European de Acțiune Externă. Acesta face referire la mai multe campanii de dezinformare în spațiul Parteneriatului Estic, inclusiv la cea legată de riscurile pentru sănătate a tehnologiei 5G, campania anti-vaccinuri și alte teorii ale conspirației.

Articolul respectiv este publicat la o zi după ce Mitropolia Moldovei, subordonată ierarhic Patriarhiei de la Moscova, a difuzat un comunicat în care se opune vaccinării împotriva noului coronavirus și invocă teorii conspiraționiste legate de tehnologia 5G și multimiliardarul Bill Gates.

De asemenea, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova i-a amenințat pe guvernanți că nu vor mai fi pomeniți în rugăciuni, dacă nu vor fi eliminate restricțiile privind desfășurarea slujbelor religioase, impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Premierul Ion Chicu a avut o reacție dură la comunicatul Mitropoliei, vorbind despre necesitatea ca rațiunea să nu fie întunecată de instincte. ”Într-o societate elevată asemenea "avertismente" nu ar avea cum să apară”, a conchis premierul, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Prin proliferarea unor informații false, dezmințite deja în multe rânduri, Mitropolia Moldovei se prezintă ca un instrument al propagandei ruse, a comentat pentru Radio Chișinău directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, organizație care gestionează platforma Stopfals.md.

„Este un document halucinant, prin lipsa lui de argumentare, prin faptul că diseminează fake-uri, care au fost dezmințite deja în multe rânduri. Prin faptul că Mitropolia Moldovei, ierarhii din Sinodul Bisericii Ortodoxe a Moldovei, continuă sp insiste pe aceste note, denotă doar că este instrumentul propagandei ruse, pentru că mass media controlată de Kremlin, urmărește să se creieze cât mai multă confuzie.” 

Este de menționat că instituțiile care se ocupă cu dezmințirea falsurilor din presă și rețele de socializare au demonstrat în multe articole că acuzațiile împotriva lui Bill Gates sau impactul tehnologiei 5G asupra sănătății sunt nefondate. De asemenea, acum câteva săptămâni Agenția Națională pentru Sănătate Publică a dezmințit informațiile privind existența unei legături între implementarea noii generații de tehnologii 5G și evoluția pandemiei COVID-19, precizând că nu există nicio dovadă în acest sens. Noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, prin strănut, tuse sau expirație. Tehnologia 5G se bazează pe frecvența radio și nu creează viruși, a precizat ANSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău