Expert | Peste 10 mii de hectare de teren arabil riscă să fie puse în pericol din cauza unei agriculturi nocive, dacă nu vor fi plantate fâșii forestiere

  • 04 August 2022 11:12
Expert | Peste 10 mii de hectare de teren arabil riscă să fie puse în pericol din cauza unei agriculturi nocive, dacă nu vor fi plantate fâșii forestiere

Proiectul de împădurire „Plantăm fapte bune” a fost inițiat de Asociația „Parcurile Viitorului” în 2015, și este îngemănat cu cel din România, apărut în 2011. Expertul Petru Vinari a menționat, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că împădurirea este extrem de importantă pentru biodiversitate, atât împădurirea zonelor riverane, cât și fâșiile forestiere pe terenurile arabile. Împădurirea preîntâmpină alunecările de teren, eroziunea solului, scoaterea din uz a pământurilor agricole care suferă de pe urma agriculturii nesustenabile.

Petru Vinari a arătat că până în 2032 se preconizează a fi împădurite peste 600 mii de hectare. În același timp, peste 10 mii de hectare de teren arabil riscă să fie puse în pericol din cauza unei agriculturi nocive, dacă nu vor fi plantate fâșii forestiere pe anumite terenuri arabile.

„Noi avem cam peste o mie de hectare pe an scoase din uzul agricol. Avem circa 15 milioane de metri cubi de sol fertil pe care îl pierdem în urma activităților nesustenabile în agricultură în urma activităților. Cu alte cuvinte avem alte motive precum alunecările de teren, eroziunea solului, care ar trebui să ne convingă să instalăm aceste fâșii forestiere ca să preîntâmpinăm probleme grave pe viitor”, a afirmat Petru Vinari.

El a spus că actualul Cod Silvic necesită adaptări cu privire la împădurirea fâșiilor forestiere pe terenuri arabil.

Potrivit noii legislații, o persoană particulară, ca să împădurească un teren pentru a avea lemn de foc, ar trebui să se adreseze Administrației Publice Locale. Acestea pot să-i ofere un teren, dar cu o bonitate a solului nu mai mare de 30%.

Solul care este atestat cu 40% de bonitate nu mai poate fi folosit pentru împădurire, chiar dacă dă o roadă slabă.

„Solul pe care urmează să fie înființată o plantație forestieră, fie  și ea energetică, va trebui să nu depășească o bonitate de 30 %. Dar agricultorii experimentați  înțeleg că un sol cu bonitatea 40% nicidecum nu poate fi fezabil și ar fi mai profitabil să planteze o pădure, fie șicu scopul energetic. Legislația, însă, Codul Silvic cu care operăm astăzi, care ne ajută să gospodărim pădurile din 1996, prevede aceste restricții. Din partea autorităților publice centrale, noi așteptăm cred că al cincilea an, intrarea în vigoare a noului cod silvic care are deja aceste prevederi modificate și le permite doritorilor să înființeze asemenea plantații, pepiniere”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prezent doar 11,2% din suprafața Republicii Moldova este împădurită, iar din 2011 numărul de tăieri forestiere a crescut cu 80%. Pentru comparație, în 2020, pădurile reprezentau 38% din suprafața totală a Uniunii Europene. ONG-urile de mediu susțin că R.Moldova ar avea mult de suferit, dacă timp de zece ani nu reușește să împădurească 30% din suprafața sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău