Expert pe probleme de securitate: Prin abrogarea decretului privind reglementarea diferendului transnistrean, Rusia nu mai are nicio reținere față de R. Moldova

  • 21 Februarie 2023 18:25
Expert pe probleme de securitate: Prin abrogarea decretului privind reglementarea diferendului transnistrean, Rusia nu mai are nicio reținere față de R. Moldova

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de abrogare a documentului care prevede inclusiv reglementarea diferendului transnistrean se înscrie în logica acțiunilor liderului de la Kremlin de a rescrie relațiile internaționale. În același timp înseamnă că Rusia nu mai are nicio reținere față de Rep. Moldova, atenționează expertul pe probleme de securitate Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control, transmite Radio Chișinău.

„Vladimir Putin subminează ordinea internațională mondială formată începând cu Conferința de la Potsdam 1945, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, confirmată în 1975 la Helsinki, când au fost semnate niște documente foarte importante pentru aranjamentul internațional și care în principiu a asigurat practic pacea până astăzi. Dacă citim atent textul prevederii se menționează că în condițiile actualei situații, care suferă modificări profunde, se decretează abandonarea acestui decret. Respectiv, toate prevederile acordului din 7 mai 2012, potrivit cărora soluția pentru regiunea transnistreană putea să fie căutată în cadrul respectării suveranității, integrității și statutului de neutralitate al Rep. Moldova, formând un statut special pentru Transnistria. Aceste momente nu mai sunt valabile. Federația Rusă nu mai respectă aceste noțiuni. Acest lucru ar putea însemna că pe viitor nu mai sunt frâne pentru Rusia vizavi de Rep. Moldova” a declarat, Ion Leahu pentru Radio Chișinău.

Amintim că liderul de la Kremlin a semnat astăzi, 21 februarie 2023, un decret prin care anulează ordinul din 7 mai 2012 privind măsurile de realizare a politicii externe a Federației Ruse.

Textul documentului prevedea căutarea unei căi de rezolvare a problemei transnistrene cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și neutralității Rep. Moldova prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău