Expert: Pe fundalul dezvăluirilor privind actele de corupere masivă a alegătorilor, se observă o tendință de creștere a indecișilor

  • 17 Octombrie 16:29
Expert: Pe fundalul dezvăluirilor privind actele de corupere masivă a alegătorilor, se observă o tendință de creștere a indecișilor

Președinta Maia Sandu conduce în intenția de vot pentru prezidențialele de duminică, potrivit datelor a două sondaje făcute publice astăzi. Ambele sondaje arată că cei mai mulți dintre respondenți vor răspunde afirmativ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe fundalul dezvăluirilor privind actele de corupere masivă a alegătorilor, se observă o tendință de creștere a indecișilor, mai constată experții, transmite Radio Chișinău.

Pentru actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, ar vota între 30 și 36 la sută dintre persoanele chestionate în cadrul celor două sondaje.

Șefa statului este creditată cu 35,8 la sută în preferințele respondenților sondajului făcut public de WhatchDog, realizat în perioada 11-16 octombrie, pe un eșantion de 1034 de persoane. Maia Sandu este urmată în topul preferințelor de candidatul socialiștilor Alexandru Stoianoglo, creditat cu 9% și cel din partea Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu 6 procente. Expertul Valeriu Pașa explică câteva din tendințele observate.

„Nu cunoaștem câți vor veni și vor vota în diasporă, nu cunoaștem câți vor veni și vor vota din stânga Nistrului. De aceea, rugăm să tratați aceste rezultate ca atare, arătând anumite trenduri. Trendul fiind cu actuala președintă Maia Sandu care are un rating foarte stabil pe parcursul acestui an. Foarte puțină dinamică este și în cazul scorului candidatului Partidului Socialiștilor, domnul Stoianoglo, în jur de 10% . Am văzut o creștere a rating-ului domnului Renato Usatîi, dar acum este aparent o anumită scădere”, a spus Valeriu Pașa. 

Referendumul pro-european va fi votat afirmativ de către 55 la sută din respondenți, mai arată datele sondajului WhatchDog. Susținerea pentru aderarea Republicii Moldova la UE este în ușoară creștere față de luna septembrie - peste 63 la sută își doresc acest lucru, arată sondajul.

Expertul Valeriu Pașa explică cum s-ar putea explica scăderea încrederii cumulative pentru partidele de stânga.

„Practic, acest număr de indeciși a crescut în primul rând din contul alegătorilor cu viziuni pe care le numim noi convențional de stânga. Asta este influențat și de acest fenomen de corupere masivă a alegătorilor, am văzut informațiile prezentate de autorități, având în vedere că se vorbește despre un număr exorbitant, 130.000 de oameni înseamnă aproape 10% din cei care vin la vot. Și dacă ei încă nu știu pentru cine vor vota, în sondajul nostru cel mai probabil au răspuns că vor veni la vot, dar nu știu prin cine să votez, sau au refuzat pur și simplu să răspundă”, a adăugat Valeriu Pașa. 

O tendință similară arată și datele Barometrul Opiniei Publice, realizat de iData la comanda Institutul de Politici Publice,  în perioada 19 septembrie - 10 octombrie 2024.

Peste 54% din respondenți ar vota pentru aderarea Republicii Moldova în cadrul referendumului, potrivit cercetării iData, realizată un eșantion de 1.100 de persoane.

La prezidențiale - Maia Sandu ar fi votată de către 29,5 %, arată datele studiului prezentat de directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum și vi s-ar cere să votați cu privire la aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană. Dvs ați vota pentru sau contra? Iată că aici, ar vota 54%-pro și contra ar vota 32,4%. 29%~30% din respondenți vor vota pentru Maia Sandu, Renato Usatîi este pe locul 2, cu 13% din respondenți, Stoianoglo pe locul 3, cu 11,6% din respondenți, Vasile Tarlev 6,1%, Victoria Furtună, 5,5%”, a spus Arcadie Barbăroșie.

Peste 80% din respondenți spun că vor participa la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie.

Ambele sondaje au fost autorizate de CEC și au o marjă de eroare de 3 și respectiv 2,9 la sută.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:50 %
Vint:5,14 m/s
Fri
7
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău