Expert: Opoziția va încerca să destabilizeze situația din R.Moldova. Dacă cetățenilor li se va arăta ce a făcut Igor Dodon, dacă procuratura va fi mai transparentă, oamenii nu se vor lăsa atrași în acest proces de destabilizare

  • 25 Mai 2022 14:34
Expert: Opoziția va încerca să destabilizeze situația din R.Moldova. Dacă cetățenilor li se va arăta ce a făcut Igor Dodon, dacă procuratura va fi mai transparentă, oamenii nu se vor lăsa atrași în acest proces de destabilizare

Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în cazul fostului președinte Igor Dodon, pe mai multe capete de acuzare, în timp ce adepții săi din Partidul Socialiștilor au protesta și astăzi, cerând eliberarea fostului lider de partid. Analiștii politici observă că în acest moment opoziția va încerca să destabilizeze situația.

După ce fostul lor lider de partid a fost reținut ieri, câteva sute de simpatizanți ai socialiștilor au protestat în centrul Chișinăului cerând eliberarea lui Igor Dodon, care este suspectat de îmbogățire ilicită, corupție, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie. Secretarul general al partidului Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, a declarat că este vorba despre un dosar politic.

„Ca și în cazul domnului Stoianoglo, ca și în alte cazuri de rezonanță, toate aceste dosare sunt inventate. Noi nu vrem o astfel de justiție”.

Și Igor Dodon a transmis de după gratii, prin avocații săi, că a devenit ținta a „unei justiții regizate și dirijate politic”.

Comentatorul politic Nicolae Negru susține că așa-zisa opoziție va încerca în acest context să destabilizeze situația din Republica Moldova. El atrage atenția și asupra declarațiilor Moscovei referitor la reținerea lui Igor Dodon, un politician fidel Kremlinului.

„Kremlinul acționează demult împotriva actualei guvernări, vedem și politica prețurilor la gaze, de exemplu. Această reținere a lui Dodon, îi va determina pe ruși să intensifice aceste presiuni asupra Republicii Moldova. Dacă vor reuși sau nu, depinde de cetățenii Republicii Moldova. Așa-zisa opoziție va încerca să destabilizeze situația. Dar cred că dacă cetățenilor li se va arăta ce a făcut Igor Dodon, dacă procuratura va fi mai transparentă, nu cred că cetățenii se vor lăsa atrași în acest proces de destabilizare a situației”.

Fostul deputat Iurie Reniță, care a făcut publice imaginile video în care Igor Dodon este surprins cu o pungă de bani pe care i-o oferă fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a finanța partidul, spune că reținerea lui Igor Dodon și cercetarea lui în acest dosar trebuia să se întâmple într-un final. Evoluțiile în acest dosar au depins mult și de schimbarea conjuncturii politice, consideră Iurie Reniță:

„Ceea ce s-a întâmplat ar trebui să fie o chestiune de rutină pentru toți cei implicați în spălare de bani și chestiuni de corupție. După mine reacția cea mai dură nu e atât din partea socialiștilor de la Chișinău, ci de la Moscova. Să reacționeze tocmai purtătorul de cuvânt de la Kremlin, nu e întâmplător și sub aspect politic e un mesaj foarte clar că Moscova e alarmată, ca să folosesc exprimarea lor”.

Iurie Reniță susține că este absolut necesar ca procuratura anticorupție să respecte legislația în astfel de cazuri.

Socialiștii s-au întâlnit cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov și cu cel al Turciei, Gürol Sökmensüer.

Igor Dodon este singurul fost președinte cercetat penal. Unii juriști consideră că dacă pe partea de îmbogățire ilicită există suficiente probe, în ceea ce privește bănuiala de trădare de patrie contează foarte mult care sunt acuzațiile formulate împotriva acestuia. În 30 de ani, în Republica Moldova a existat o singură condamnare pentru trădare de patrie, dar care a fost anulată ulterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău