Expert: Nivelul dezinformărilor ruse a ajuns în acest război până la narațiuni ireale. Două dintre cele mai recente dezinformări au avut impact și în R. Moldova

  • 14 Martie 2022 14:28
Expert: Nivelul dezinformărilor ruse a ajuns în acest război până la narațiuni ireale. Două dintre cele mai recente dezinformări au avut impact și în R. Moldova

Republica Moldova este foarte vulnerabilă în fața dezinformării și propagandei ruse, în special în perioada războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Din cauza dezinformării, o parte a societății din Republica Moldova are o imagine deformată a războiului din țara vecină.

Spațiul mediatic din Republica Moldova este încă prost apărat, iar dezinformările care vin dinspre Federația Rusă sau de la unii politicieni pro-ruși încă au loc în Republica Moldova. Pe rețelele sociale pot fi identificate campanii orchestrate de răspândire a dezinformărilor Kremlinului. Acestea sunt câteva dintre concluziile dezbaterii „Cine aprobă războiul și de ce?” organizată de agenția de presă IPN.

Expertul Valeriu Pașa, de la comunitatea Watchdog, spune că nivelul dezinformărilor ruse a ajuns în acest război până la narațiuni ireale.

„Pe rețelele sociale se desfășoară campanii orchestrate de răspândire a versiunii Kremlinului asupra evenimentelor. Două dintre cele mai recente dezinformări au avut impact și în Republica Moldova: discursul general anti-refugiați, care este țintit atât pentru publicul din Rusia, cât și pentru publicul din Polonia, Moldova, Germania, România; iar cea de-a doua idee este despre așa-numite laboratoare biologice secrete americane. Acestea sunt create pentru a păstra intensitatea dezinformării. Acesta este modus operandi al Federației Ruse: să opereze cu cât mai multe dezinformări”.

Analistul politic Igor Boțan delimitează câteva categorii de cetățeni care sunt cel mai expuși dezinformării și propagandei și care ar încerca să justifice acest război pornit de Rusia în Ucraina.

„În primul rând, există categoria nostalgicilor din Republica Moldova, în al doilea rând exista propaganda, spațiul mediatic din Republica Moldova este prost apărat, iar cei care nu sunt obișnuiți să verifice informațiile devin victime ale propagandei. În a treia categorie avem oamenii care nu sunt interesați de politică și cad ușor în plasa propagandei”.

Propaganda își pierde din intensitate în societățile cu un nivel înalt de cultură și acolo unde este clară identitatea poporului, explică psihologul Zinaida Gribincea:

„Regimul lui Putin știe foarte bine cum să acționeze asupra maselor, probabil are la bază acel dicton latin: desparte și cucerește, și îl folosesc cu succes în toate statele post-sovietice. Aceste tactici își găsesc aplicare întotdeauna pe un teren fertil. Totuși acolo unde cultura politică este înaltă, educația este la nivel și există percepție clară a identității acelui popor, ținta propagandistică nu este atât de ușor de atins”

Experții consideră că în astfel de situații de criză este important să fie consolidată societatea, să se ofere sprijin refugiaților, iar Republica Moldova ar trebui să fie solidară cu opinia publică internațională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău