Expert | Municipiul Chișinău ar trebui să fie plasat în carantină totală pentru cel puțin trei săptămâni, pentru a limita răspândirea îmbolnăvirilor de COVID-19

  • 11 Martie 2021 13:24
Expert | Municipiul Chișinău ar trebui să fie plasat în carantină totală pentru cel puțin trei săptămâni, pentru a limita răspândirea îmbolnăvirilor de COVID-19

Municipiul Chișinău ar trebui să fie plasat în carantină totală pentru cel puțin trei săptămâni, pentru a limita răspândirea îmbolnăvirilor de COVID-19. De această părere este epidemiologul Mihai Magdei, ex-ministru al Sănătății. El constată să situația epidemiologică este alarmantă în condițiile în care nu mai sunt locuri în spitale, iar numărul bolnavilor testați pozitiv crește de la o zi la alta. Expertul consideră necesară imunizarea în mod prioritar a locuitorilor din Capitală

Doar în ultimele două zile în municipiul Chișinău au fost raportate aproape două mii de cazuri noi de infectare cu COVID-19, adică jumătate din numărul total înregistrat pe țară. Municipiul Chișinău este un focar de infecție, constată medicul epidemiolog, Mihai Magdei. Potrivit lui, în Capitală trebuia demult instituită carantină și introduse restricții dure, luând în considerație numărul mare de bolnavi.

La începutul epidemiei pentru Republica Moldova, începând cu luna martie 2020, jumătate din toate cazurile erau înregistrate în municipiul Chișinău. Dacă vorbim despre transmiterea mecanismului comunitar prin contact de la om la om, cumularea virusului în societate, în Chișinău, a adus la aceea că Chișinăul astăzi se găsește într-o erupție. Aici ar trebuie și niște măsuri suplimentare. De fapt, ele sunt întârziate. Ele ar fi trebuit mult mai demult petrecute. Transmiterea virusului de la om la om în Chișinău este una imensă. Introducerea unor restricții acum ar fi foarte binevenite. Restricțiile sunt necesare pe vreo două, trei săptămâni.

Fostul ministrul a Sănătății recunoaște că instituirea unui „lockdown” în Capitală ar afecta economia țării, însă, în opinia lui cheltuielile și consecințele legate de îmbolnăvirea și tratarea oamenilor infectați sunt mult mai mari.

Pe noi mai mult ne costă tratamentul unui bolnav, consecințele, decesele, alte lucruri, decât chestiunile acestea cu economia. La economie lasă să se gândească economiștii, ministerul Finanțelor ca să fie susținută lumea două – trei săptămâni, dar pentru aceasta trebuie de lucrat. Trebuie de lucrat cu comunitatea europeană, trebuie de lucrat cu ambasadorii, trebuie de lucrat cu lumea. Ce, este mai bine să mergi în spital și să nu ai loc?

Imunizarea împotriva COVID-19 a locuitorilor din municipiul Chișinău, după cei din grupurile de risc, trebuie să fie prioritară, consideră Mihai Magdei, deoarece ei interacționează mai mult și prin urmare răspândesc virusul în comunitate.

Problema de principiul este vaccinarea în masă în municipiul Chișinău, nu numai în rândul medicilor. Este necesar de a avea vaccin 500 de mii de doze pentru municipiul Chișinău și timp de o lună de vaccinat măcar 250 de mii. Și dacă avem 100 de mii care deja au suportat boala, iată aproape 50 la sută din populația aceasta activă ar putea avea imunitate pentru o perioadă de timp. – Problema este că nu avem disponibile suficiente doze de vaccin. – Trebuie să lucreze Guvernul, trebuie să lucreze ministerul, trebuie să lucreze președintele ca să asigure țara cu vaccin.

De menționat că în mai multe localități din raioanele Hâncești, Cimișlia, Ocnița și Drochia comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au instituit noi restricții în legătură cu creșterea numărului de îmbolnăviri. Astfel, au fost interzise adunările în masă, a fost restricționată deplasarea populației în orele nocturne, iar procesul educațional va trece în regim online.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău