EXPERT: Obligativitatea de cumpărare a poliție de asigurare nu poate fi aplicată față de anumite categorii de cetățeni. În mare parte, aceștia sunt cei care revin acasă

  • 01 Aprilie 2020 13:39
EXPERT: Obligativitatea de cumpărare a poliție de asigurare nu poate fi aplicată față de anumite categorii de cetățeni. În mare parte, aceștia sunt cei care revin acasă

O decizie de ieri a Comisiei Situații Excepționale prevede că cei care intră în R. Moldova trebuie să cumpere obligatoriu poliță de asigurare medicală, decizie care a stârnit mai multe critici din partea opoziției și a unei părți a societății.

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, crede că astfel se creează teren pentru abuz din partea serviciilor la intrare în Republica Moldova.

Mesajul autorităților este unul eronat și induce incertitudine. Dacă intenția autorităților a fost să descurajeze oamenii să revină acasă, probabil nu este cea mai potrivită strategie aplicată față de concetățenii noștri aflați în dificultate în afară. Orice stat ar trebui să-și ajute cetățenii să revină acasă. Dacă ne uităm strict pe norma legală, trebuie să spunem că acest mesaj de obligativitate de cumpărare a poliție de asigurare nu poate fi aplicat față de anumite categorii de cetățeni de-ai noștri care în mare parte sunt în aceste avioane care-i aduc acasă. Și dacă facem referire la Legea cu privire la asigurarea obligatorie în domeniul serviciilor medicale”, articolul 4 spune că statul e cel care asigură serviciile date pentru anumite categorii cum ar fie pensionarii, elevii, studenții. Aceste categorii nu trebuie să-și facă griji că vor trebui să-și cumpere poliță, pentru că statul trebuie să plătească pentru ei. Sunt mesaje care generează incertitudine, griji și deranj”.

Pe de altă parte, într-o emisiune televizată, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a declarat că polița de asigurare medicală nu a fost amânată nici până în prezent și că această prevedere este valabilă în continuare pentru R. Moldova.

Polița de asigurare medicală nu a fost anulată. Prevederea respectivă e valabilă pe teritoriul R. Moldova. Indiferent de statutul persoanei, pentru că toți care reveneau de peste hotare nu erau asigurați medical. E spus clar că ei vor beneficia de tratament chiar dacă sunt sau nu asigurați. Iar obligativitatea asigurării medicale e în continuare în vigoare”.

Și opoziția a criticat decizia de a obliga cumpărarea poliției de asigurare medicală pentru cei care revin acasă în această perioadă. Partidul Acțiune și Solidaritate consideră că astfel se interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit polița de asigurare medicală, ceea ce reprezintă o sfidare a bunului simț și o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora. PAS consideră abordarea Guvernului drept una cinică și acuză executivul că a uitat de contribuția semnificativă pe care o are diaspora la economia Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău