EXPERT: Interesul unor politicieni pentru votul din regiunea transmistreană rămâne constant, iar noi știm în favoarea cui votează de obicei locuitorii din regiune

  • 13 Iulie 2020 13:35
EXPERT: Interesul unor politicieni pentru votul din regiunea transmistreană rămâne constant, iar noi știm în favoarea cui votează de obicei locuitorii din regiune

Câțiva deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, din opoziție, îl acuză pe președintele Igor Dodon de faptul că ar face numeroase cedări în fața regimului separatist de la Tiraspol, în scopuri electorale. În acest context, unii experți în problema transnistreană observă că folosirea electoratului din regiunea transnistreană de către anumiți politicieni a devenit o tradiție nocivă, iar președinția lansează, la rândul ei, acuzații că opoziția doar critică și nu oferă soluții.

Deputații din opoziția parlamentară trag un semnal de alarmă că în ultima perioadă se atestă tot mai multe tensiuni în zona de securitate. Ei estimează că aceste tensiuni vor crește o dată cu apropierea alegerilor prezidențiale. Deputatul PAS, Mihai Popșoi, acuză că se fac cedări unilaterale, inclusiv ale unor teritorii aflate în administrarea autorităților de la Chișinău.

Când vine vorba despre prezența militarilor ruși în regiunea transnistreană, președintele tace. El nu reacționează, pentru că acolo îi sunt voturile. Cedările unilaterale în domeniul bancar sau telecomunicații. Cel mai grav e că s-a ajuns să se cedeze până și teritoriul, pentru ca Igor Dodon să obțină niște interese personale, ca Krasnoselski să-i asigure voturi. Cedări unilaterale, trădări, tranzacționări cu oameni și pământuri, totul pe banii cetățenilor Republicii Moldova, fără nicio reacție din partea președintelui”.

Într-un răspuns oferit la solicitarea Radio Chișinău, președinția a adus, în replică acuzații, potrivit cărora „niciodată politicienii de dreapta nu au fost capabili să ofere soluții adecvate și realiste pentru problema transnistreană, ci doar au accentuat-o, iar abordările radicale au dus la provocarea conflictului de pe Nistru”. Instituția prezidențială a i-a mai acuzat pe cei de la PAS că au fost la guvernare și nu s-ar fi remarcat prin soluții referitoare la problema transnistreană, iar astăzi ar provoca „în mod steril spiritele înainte de alegeri”.

Pe de altă parte, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, observă că situația în regiunea transnistreană nu este tensionată de ieri sau de azi, Chișinăul fiind de multe ori inconsecvent în raport cu Tiraspolul. Totuși, un lucru pare a fi constant: interesul unor politicieni pentru votul din regiunea separatistă.

Experiența alegerilor parlamentare și prezidențiale din trecutul nu atât de îndepărtat ne demonstrează elocvent că alegătorul din regiunea transnistreană este masiv utilizat în favoarea unui sau altui pretendent, evident că nu a pretendentului pro-european și pro-democrat. Noi știm în favoarea cui votează de obicei locuitorii din regiune. Nu ne putem aștepta la ceva nou”.

De curând, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au instalat în stânga Nistrului, în localități subordonate Chișinăului, peste 37 de posturi militare ilegale folosindu-se de starea de urgență provocată de criza pandemică. Din acest motiv, circa 50 de mii de locuitori din 11 localități nu pot să circule liber, iar situația din Zona de Securitate este tensionată. Unii deputați au mai atras atenția că ar fi apărut alte posturi mobile ale separatiștilor în zona satelor Copanca, Hagimus din Căușeni și în satul Talmaza, din raionul Ștefan Vodă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău