Expert: Intensificarea cooperării R. Moldova cu NATO este în interesul nostru național de integrare în UE
-
17 Iulie 2023 16:20
Intensificarea cooperării Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică este în interesul nostru național de integrare în Uniunea Europeană, apreciază experții în securitate, în cadrul unei dezbateri organizată de Agenția IPN, în urma Summitului de la Vilnius, transmite Radio Chișinău.
Referirea la Republicii Moldova într-un punct separat din declarația Summitului este un indicator de apropiere și de intensificare a cooperării dintre Republica Moldova și NATO. Aliații susțin, totodată, procesul nostru democratic de integrare în Uniunea Europeană, cu suportul practic pentru dezvoltarea capacităților de apărare și reziliență. Această cooperare cu Alianța este în interesul nostru național, a subliniat experta în securitate Elena Mârzac.
„Invitația Republicii Moldova este un indicator pozitiv pentru dezvoltarea și îmbunătățirea nivelului de cooperare între Republica Moldova și NATO. Întâlnirea miniștrilor de externe și invitarea Georgiei, Moldovei și a Bosnei și Herțegovinei este un indicator, iarăși, de intensificare a acestei cooperări și a parteneriatelor cu acești trei parteneri cheie pentru flancul estic, pentru NATO. Este o continuare a ministerialei de externe care a avut loc la București. Am văzut că această ministerială a fost condusă de adjunctul Mircea Geoană, care este un susținător și un avocat al cooperării mai intensificate cu Republica Moldova. Această cooperare și intensificare a acestei cooperări cu Alianța Nord-Atlantică trebuie să o vedem în cadrul procesului lărgit al interesului nostru național de integrare la Uniunea Europeană”, spune Elena Mârzac.
În cadrul summitului NATO, pe lângă întărirea flancului nordic, prin aderarea Finlandei și Suediei în viitorul apropiat, s-a pus accent și pe întărirea flancului estic, ceea ce este pentru noi important, cu impact major. La fel - reiterarea susținerii României față de Rep. Moldova, a mai adăugat experta.
Summitul de la Vilnius a fost poate cel mai important după 1989, desfășurându-se într-o perioadă de criză internațională, nu doar europeană, a opinat politologul german, Anneli Ute Gabanyi, cercetătoare la Institutul de Studii internaționale și de Securitate din Berlin. Problema Ucrainei vizează întregul sistem al lumii libere.
Totodată, aceasta a atras atenția la faptul că membrii Alianței au susținut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul RM:
„Unde dai și unde crapă. Rușii credeau că vor distruge NATO sau o vor slăbi foarte mult, prin atacul asupra Ucrainei, de fapt au întărit flancul nordic al NATO într-un mod substanțial...
Ultimul punct m-a bucurat în mod deosebit pentru că până acum susținerea pentru retragerea trupelor din Transnistria, fostei Armatei a 14-a a fost discutat numai la nivel CSCE- OSCE ultima dată la Istanbul în 1999 și de atunci conlucrarea cu Rusia la această temă, Rusia a refuzat-o și nimeni nu a mai ridicat problema”., a declarat Anneli Ute Gabanyi.
În acest context, Anneli Ute Gabanyi a punctat că neutralitatea, în conceptul de securitate, a avut scopul de a înlătura trupele ruse din regiunea transnistreană.