EXPERT | Impozitul pe venit a crescut în 2017 pe fundalul creșterii salariilor. Cifrele sunt proporționale

  • 10 Februarie 2018 11:33
EXPERT | Impozitul pe venit a crescut în 2017 pe fundalul creșterii salariilor. Cifrele sunt proporționale

Majorarea încasărilor în bugetul public național din impozitul pe venit perceput din salarii, cu aproape 14 la sută față de anul 2016, se raportează direct creșterii salariilor, cu circa 11%.

Solicitată de IPN, Corina Gaibu, expert al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, a menționat că salariul nominal în 2017 a crescut aproximativ în aceeași proporție în care au crescut și încasările de la impozitul pe venit. Este firesc ca, atunci când cresc salariile nominale, să crească încasările din impozitul pe venit și din alte taxe și impozite aferente salariilor, a explicat ea.

„Dacă salariul mediu a constituit circa 5800 de lei, în 2016 el a fost cu peste 11 procente mai mic și, evident că, dacă în 2017 a crescut volumul fondului salarial, din acest fond, care este mai mare, respectiv s-au plătit și mai multe impozite”, a spus Corina Gaibu.

Potrivit unui comunicat de presă al Confederației Naționale a Sindicatelor, creșterea încasărilor în buget s-a produs pe fonul modificărilor operate în legislație, dar și aplicarea măsurilor de prevenire a fenomenului economiei informale. Încasările în bugetul public național din impozitul pe venit perceput din salarii au constituit anul trecut 3,5 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău