Expert‐Grup a elaborat un clasament al performanței bancare

  • 12 Octombrie 2017 16:48
Expert‐Grup a elaborat un clasament al performanței bancare

Centrul Analitic Independent Expert Grup a stabilit clasamentul performanței bancare în baza unei metodologii care a luat în calcul 11 indicatori.

Topul este condus de 4 bănci de importanță sistemică pentru sistemul financiar național - B.C. Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată B.C. Mobias-Banca, B.C. Moldindconbank (MICB) și B.C. Victoriabank.

„Rezultatele acestor bănci se mențin constante și în limitele agreate pentru majoritatea indicatorilor calculați. În mod particular, aceste bănci excelează la compartimentul profitabilitate și indicatori de piață, ceea ce denotă o acoperire semnificativă a cererii de servicii bancare existente. De asemenea, indicatorii privind capitalul și cei de lichiditate se situează în apropiere de media înregistrată în sector, dar puțin peste limitele recomandate de literatura bancară, fapt ce poate genera la un anumit moment costuri de oportunitate”, potrivit studiului. 

În partea de jos a clasamentului se regăsesc băncile caracterizate de o profitabilitate redusă generată de un volum excesiv a capitalului propriu și o politică de creditare mai austeră. „Performanțele băncilor străine BCR Chișinău și BC Eximbank sunt afectate de profitabilitatea redusă și completate de o ponderea mare a creditelor neperformante. Astfel, deși aceste bănci mențin un nivel ridicat de capital, acesta denotă o politică investițională conservatoare și mult mai prudentă, dar care generează pentru moment costuri de oportunitate înalte și o eficiență scăzută a activității generale a băncii”, notează autorii.

Expert‐Grup a elaborat Clasamentul în baza a 11 indicatori grupați în câte 5 categorii: capital, lichiditate, calitatea activelor, profitabilitate și indicatori de piață. În cadrul analizei, acești indicatori prezintă performanțele financiare generate de bănci la finalul fiecărui trimestru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
20 °C
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
24 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
21 °C

Curs oficial BNM 21 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1026 0.1039
USD 16.7434 0.0595
RON 4.1097 0.0301
UAH 0.6056 0.0047
RUB 0.2493 0.0019
Arhivă Radio Chișinău