Expert: Dodon demonstrează că are interese personale legate de beneficiile oferite de amnistia capitalurilor (Revista Presei)

  • 12 August 2018 15:40
Expert: Dodon demonstrează că are interese personale legate de beneficiile oferite de amnistia capitalurilor (Revista Presei)

Promulgarea de către președintele Igor Dodon a pachetului de legi care prevede inclusiv amnistia fiscală ar fi o dovadă despre cum „mână pe mână se spală”, este de părere expertul Dionis Cenușă, citat de Ziarul Național.

Potrivit comentatorului, ceea ce face șeful statului este „o absurditate”, întrucât, în timp ce condamna actuala guvernare pentru furtul miliardului, tot el „împinge înainte” legile care creează premise pentru „înălbirea” banilor obținuți ilegal, inclusiv din fraudarea băncilor moldovenești. „ Mișcarea președintelui demonstrează că acesta și anturajul său au interese personale legate de beneficiile oferite de noile facilități de legalizare a capitalului dubios. Nu aș exclude nici facilitarea acestui proces de către președinte pentru a arăta că el la fel a contribuit, mai ales dacă cetățeniile moldovenești vor fi achiziționate de către diverși cetățeni ruși, pe care președintele îi vizitează cu regularitate”, scrie Dionis Cenușă.

Cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului se pregătesc să-și ia țara înapoi, scrie Vitalie Călugăreanu, într-un editorial publicat pe Cotidianul.md. Nemulțumirea maselor a atins cote maxime. 7 aprilie 2009 – neelucidat, furtul miliardului de dolari, punerea miliardului furat pe spatele amărâților, judecători corupți și șantajabili care au făcut din Moldova o mare spălătorie de bani, lăsarea lui Șor în libertate, deputați cumpărați, schimbarea sistemului electoral, invalidarea alegerilor în Chișinău... Toate acestea au generat sărăcie, neîncredere, disperare, criminalitate și ură. Multă ură... Protestul din 26 august va marca și alegerile din 2019, dacă rezultatul acestora mai contează cumva. Pentru liderii opoziției, această manifestație va fi precum un renumit concurs de muzică pentru un artist deja celebru – ori câștigi și te aplaudă o lume întreagă, ori pierzi și dispari”, scrie autorul.

Într-un editorial din Jurnal de Chișinău, scriitorul Mircea V Ciobanu constată că „în anul Centenarului, unioniștii sunt, politic, mai dezbinați decât au fost vreodată, iar partidele politice proromâneștii sunt cvasiinexistente… Oricât de segregaționiști sunt azi proeuropenii, în parlament ei vor avea nevoie de aliați. Niște semne de încurajare reciprocă ar fi binevenite, azi. Consecutiv, programul unui bloc unionist ar trebui să fie unul deschis, ecumenic, reunindu-i nu doar pe unioniștii cu idei diferite, ci și cucerind aderenți. Un unionism prietenos, nu unul încrâncenat, unul pentru, nu contra, unul care ar uni, nu care ar dezbina. Iar ca un prim gest de bunăvoință, unioniștii trebuie să fie pe 26 august în Piață (nu neapărat la tribună!). Să fie cu grijile comunității. Să mizeze și ei pe sprijinul viitorilor aliați din parlament”, scrie autorul.

 „Lumina de la capătul tunelului nici măcar nu se zărește”… comentează situația din R. Moldova și Ziarul de Gardă. Autorul se referă la munca de jurnalist de investigație. „Orice scrie presa nu mai interesează aproape pe nimeni dintre oficiali. Oamenii care citesc se enervează, înjură, spun că toți îs hoți, că s-au săturat și vor să plece din țară. Autoritățile însă reacționează doar atunci când subiectul le convine… Cei care fac scheme direct, fără vreo remușcare de conștiință, nu se mai tem de nimeni și de nimic pentru că sunt exact cei care se află astăzi pe cai mari, cu relații peste tot și mai ales, cu trecere la guvernare…  Cei mai curajoși oameni din instituții care îți mai spun câte ceva, de fiecare dacă, o fac neoficial. Frica a pus stăpânire pe acțiunile lor… Unii oameni normali din instituții de stat, încet-încet, pleacă din acele instituții sau chiar din R. Moldova. Alții se dau cu guvernarea și încep să gândească la fel ca și ea, crezând cu tărie că ce se întâmplă e corect. Și unii dintre ei chiar par oameni deștepți”.

Portalul Tribuna.md observă că „politica din R. Moldova trece printr-o metamorfoză destul de interesantă – în locul politicienilor, în prim plan sunt scoși oamenii simpli, iar acest fenomen va crește în amploare odată cu apropierea alegerilor parlamentare, scrie publicația. Fenomenul a început să fie mai vizibil după decizia europenilor de a sista finanțarea pentru Republica Moldova. Atunci, în prim plan au ieșit nu oficialii, ci…. „poporul” (în persoana a peste 700 de primari din cei circa 900 câți sunt în Moldova), dar și a 28 de președinți de raioane. Sugerând că, fiind aleși locali, ei reprezintă poporul, acești oameni s-au pronunțat împotriva deciziei UE de a sista finanțarea pentru RM, neuitând să critice și opoziția pro-europeană”. Publicația scrie în acest context și despre „așa-numite anti-proteste. Iar mesajul care a fost transmis opiniei publice din țară și de peste hotare a fost (și este) că nu guvernarea e deranjată de protestele opoziției, ci… „poporul”. Totodată, la o bună parte din televiziunile din Moldova, în fiecare zi apar oameni care se declară mulțumiți de drumurile bune ce se construiesc, de spitalele ce se renovează, de medicii care sunt desantați în teritoriu și acordă ajutor oamenilor etc… În toamnă vom asista la o mulțime de situații când „poporul” va trece de la furie la extaz. Iar dacă rezultatele alegerilor parlamentare nu vor fi cele pe care mizează puterea, nu exclud că „poporul” va cere revizuirea lor”, își exprimă temerea autorul.

„Reparația grădinițelor din R. Moldova pe banii României, mai mult decât un gest de bună vecinătate – titrează Evenimentul Zilei. Guvernul României a oferit un grant cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro menit să renoveze rețeaua de instituții preșcolare. În decurs de patru ani au fost reconstruite peste 940 de grădinițe din cele circa 1,470 existente și au fost dotate cu mobilă și alte lucruri. De asemenea, multe dintre ele au primit sisteme noi de încălzire, o inițiativă care a beneficiat de sprijinul din partea altor state europene, inclusiv Germania. O asistență financiară importantă acordată de România a dus nu numai la renovarea a sute de grădinițe în Moldova, diminuând o cauză majoră a emigrării, dar de asemenea a implementat bune practici în administrația finanțelor locale”, scrie EVZ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău