Expert | Deținuții recurg la suicid din cauza condițiilor rele din pușcării

  • 19 Ianuarie 2021 19:10
Expert | Deținuții recurg la suicid din cauza condițiilor rele din pușcării

Trei deținuți și-au pus capăt zilelor în penitenciarele din țară în prima jumătate a anului trecut, comparativ cu patru cazuri înregistrate în aceeași perioadă de raportare a anului 2019.

Tentative de suicid raportate au fost: șapte cazuri în primele șase luni ale anului 2020 și nouă cazuri în aceeași perioadă a anului precedent. Date în acest sens a prezentat Andrei Borșevski, președinte al Institutului pentru Democrație (Comrat), în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Motivele recurgerii la suicid sunt condițiile rele de întreținere sau transferul în alt penitenciar, unde nu-și doresc să ajungă, a explicat expertul.

 Potrivit datelor Procuraturii Generale, citate de Andrei Borșevski, a crescut semnificativ numărul persoanelor care au fost supuse tratamentelor inumane sau degradante, de la 569 de cazuri, în 2017, până la 833 de cazuri, în 2019. În același timp, numărul actelor de notificare a cazurilor de tortură a scăzut, de la 48, în 2017, la 13 cazuri, în 2019.

Președintele Institutului pentru Democrație spune că trezește îngrijorare numărul dosarelor intentate pentru aplicarea torturii și a tratamentelor inumane. În 2019, în cele 13 cazuri de notificare a cazurilor de tortură au fost intentate 28 de dosare penale, iar în cele 833 de cazuri de tratamente inumane au fost intentate doar 51 de dosare. În 2019, numai două persoane au fost pedepsite cu detenție pentru aplicarea tratamentelor inumane. Nouă persoane au fost condamnate cu suspendare, patru au fost amendate, iar în privința a șapte persoane urmărirea penală a fost întreruptă. Încă opt persoane au fost scoase de sub învinuire.

Alexandru Zubco, șef al Secției prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a relevat, în aceeași conferință de presă, că un pic mai bună este situația privind angajamentele poliției în soluționa problema detenției provizorii a persoanelor. „Din numărul total al inspectoratelor de poliție, până la ziua elaborării raportului, 10 inspectorate au izolatoare de detenție de tip nou, renovate din fonduri europene. Totodată, autorii raportului citează îngrijorările, expuse de avocații poporului în privința detenției în condiții improprii și situația din cadrul inspectoratelor de poliție în care deținuții sunt reținuți pentru 72 de ore, în condiții materiale rele. Pe de altă parte, se prezintă și câteva îngrijorări privind nerespectarea drepturilor persoanelor reținute – asigurarea dreptului la avocat, examinare medicală imediată, acces la doctor, translator”, a subliniat Alexandru Zubco.

Institutul pentru Democrație (Comrat), în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, implementează proiectului „Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”. În cadrul acestuia, au fost deschise trei centre de acordare a asistenței juridice și psihologice gratuite victimelor torturii, la Chișinău, Tiraspol și Comrat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău