Expert, despre voturile din regiunea transnistreană: „A fost cel mai bun rezultat de la ultimele scrutine, pro-european pe regiune”

  • 21 Octombrie 16:30
Expert, despre voturile din regiunea transnistreană: „A fost cel mai bun rezultat de la ultimele scrutine, pro-european pe regiune”

La scrutinul electoral din această duminică au participat peste 16 mii de cetățeni din regiunea transnistreană. Dintre aceștia, 5.813 au votat pentru opțiunea „Da” la Referendum, ceea ce constituie 37,44%, transmite Radio Chișinău.

Situația în regiune a fost una „deosebită” față de alte scrutine, constată jurnalista Irina Tabaranu, de la „Zona de Securitate”, platformă media care reflectă situația din regiunea transnistreană. Experta susține că majoritatea oamenilor din raioanele de est își doresc o schimbare și vor să transmită un semnal că văd regiunea transnistreană împreună cu toată țara și că nu toți sunt „pro-ruși”. 

„Nu a fost observat transportul organizat în masă, așa cum era la celelalte scrutine. Erau și persoane suspecte în aproprierea secțiilor de votare, care probabil monitorizau dacă au fost persoane concrete la vot. Însă, per general, oamenii au venit conștient din regiunea transnistreană să aleagă. Acest lucru a fost demonstrat și prin rezultat. A fost cel mai bun rezultat de la ultimele scrutine, pro-european pe regiune. Regiunea a votat mai bine decât alte regiuni controlate de autoritățile constituționale, în sensul în care au votat „Da” la referendum și au votat un candidat pro-european”.

25% din alegătorii din regiunea transnistreană au votat pentru actuala președintă Maia Sandu.

La alegerile din 20 octombrie, pentru locuitorii din regiunea transnistreană au fost deschide 30 de secții de votare în localități aflate sub controlul autorităților constituționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,03 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău