Expert, despre un acord militar între R.Moldova și Rusia. „Nu o singură dată ne-am fript cu așteptările noastre după interacțiunile cu autoritățile ruse, așa a fost în 1998 când am încheiat acordurile cu privire la munițiile din Cobasna, de exemplu”

  • 03 Septembrie 2019 13:26
Expert, despre un acord militar între R.Moldova și Rusia. „Nu o singură dată ne-am fript cu așteptările noastre după interacțiunile cu autoritățile ruse, așa a fost în 1998 când am încheiat acordurile cu privire la munițiile din Cobasna, de exemplu”

În prezent, Republica Moldova are un acord de colaborare cu NATO pentru modernizarea și eficientizarea forțelor sale armate, iar premierul Maia Sandu a declarat recent că în curând vor începe negocierile privind un nou plan de acțiuni R. Moldova – NATO. Pe de altă parte, recent, în timpul vizitei ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu la Chișinău, s-a discutat despre încheierea unui acord de colaborare militară între Republica Moldova și Federația Rusă.

Fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, consideră însă că R. Moldova ar trebui să fie foarte prudentă în privința unor astfel de documente semnate cu Rusia:

„Interesele R. Moldova nu se interesectează astăzi cu interesele Federației Ruse. Cooperarea militară cu F. Rusă e mai degrabă contraproductivă decât să aducă anumite beneficii. Aș fi împotrivă să organizăm niște exerciții militare atât timp cât pe teritoriul Ucrainei cu care avem același parcurs european, aș fi foarte atent la orice măsuri unilaterale a R. Moldova de apropiere către o activitate mai intensă în domeniul militaro-politic cu F. Rusă. Sunt de acord să se dezghețe anumite stări de dușmănie, de război informațional, hibrid, dar totuși sunt foarte prudent, pentru că noi nu o singură dată ne-am fript cu așteptările noastre după interacțiunile cu autoritățile ruse, așa a fost în 1998 când am încheiat acordurile cu privire la munițiile din Cobasna, de exemplu. Aceste lucruri nu trebuie făcute fanatism, cu pioșenie față de simbolica post-sovietică de care uneori dau dovadă autoritățile noastre mai ales care provin din spațiul socialiștilor, comuniștilor, care își ataș4ează niște relații mult peste protocolul diplomatic”, a declarat Viorel Cibotaru. 

Menționăm că ministrul rus al Apărării declara la Chișinău că-și dorește un acord de colaborare cu R.Moldova pentru cel puțin trei ani, iar prmeierul Maia Sandu a comentat că astfel de propuneri trebuie făcute pe cale oficială, nu în cadrul unei vizite private. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău