EXPERT despre semnele controlului excesiv în familie și consecințele acestuia

  • 04 Iunie 2020 17:50
EXPERT despre semnele controlului excesiv în familie și consecințele acestuia

În momentul în care unul dintre membrii familiei își schimbă brusc comportamentul în raport cu partenerul său, vrea să cunoască fiecare mișcare, instituie reguli fără motiv și care nu sunt înțelese de partener, aceste comportamente denotă existența unui control excesiv. O consecință a controlului excesiv este distanțarea, pentru că un membru al familiei nu se mai simte confortabil, inclusiv pentru faptul are senzația că partenerul îi inundă tot spațiul personal. O consecință mai gravă este frica care poate apărea. Despre aceasta a vorbit psihoterapeutul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale, Sergiu Toma, într-o sesiune live desfășurată de UN Women Moldova, transmite IPN.

Sergiu Toma a menționat că, încă fiind copil, persoana își formulează deprinderile de viață, văzând modelul din familie.  Ulterior, preia aceste comportamente legate de luarea deciziilor, împărțirea responsabilităților, exercitarea controlului și le implementează în propria familie. Psihoterapeutul spune că este clară tendința părinților de a institui un control asupra copiilor pentru a-i proteja. Însă, modalitățile de a impune o autoritate trebuie bine gândite pentru că prezintă un exemplu pe viitor pentru copil.

Sergiu Toma spune că oamenii au tendința de a controla excesiv, crezând că, dacă nu va fac ei un lucru, atunci nu o să-l facă nimeni sau, dacă îl va face altcineva, nu îl va face atât de bine. Este momentul în care persoana crede că ea cunoaște unica sau cea mai potrivită soluție. Și aceasta este o tendință periculoasă, pentru că persoana încearcă să impună propriile reguli, fără să țină cont de dorința partenerului. Un indicator al controlului excesiv este tendința de a cunoaște totul despre partener: unde a fost, ce a făcut. Și aceste comportamente riscă să devină o obișnuință pentru ambele părți, pentru cel care „vrea să știe tot” și pentru cel care „nu face nimic fără a se consulta”. O consecință, spune psihoterapeutul, este că persoana devine geloasă, ceea ce înseamnă exprimarea unui nivel de suspiciune vizavi de partenerul său.

Control excesiv este și atunci când persoana se revoltă dacă partenerul său are o opinie diferită. Ca urmare apare o reacție emoțională: se supără, ridică vocea, iar fiecare discuție se încheie cu concluzia că „trebuie să crezi cum cred eu”. Potrivit psihoterapeutului, astfel de comportamente sunt periculoase, deoarece trezesc dorința persoanei de a se izola de cel care exercită acest control exagerat. Ba mai mult, îi este frică să împărtășească anumite lucruri, pentru că știe că va fi contrazisă.

Ca să-și stăpânească tendința de a controla totul, persoana trebuie, în primul rând, să se gândească la lucrul de care se teme. Or, tendința de a-i controla pe ceilalți are la bază o anumită frică, spune psihoterapeutul. De exemplu, dacă persoanei îi este frică să nu mai fie atractivă pentru partener, încearcă să controleze în exces situația pentru a preveni o astfel de consecință. Însă, în acest caz e mai potrivită o discuție între parteneri, pentru a discuta teama de o eventuală distanțare. Și din conversație va fi clar cum stau lucrurile. Expertul consideră că este foarte important să existe capacitatea de a recunoaște, de a discuta pentru a favoriza comunicarea în familie. Persoana care vrea să se debaraseze de tendința de a controla totul trebuie să conștientizeze că nu este singură pe acest pământ, iar oamenii din jur nu au intenții rele în raport cu ea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,75
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:5,33 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău