Expert, despre restricțiile referitoare la întruniri anunțate de premier: Sunt exagerate. Guvernarea utilizează această pandemie pentru a limita mai multe drepturi

  • 04 Mai 2020 14:27
Expert, despre restricțiile referitoare la întruniri anunțate de premier: Sunt exagerate. Guvernarea utilizează această pandemie pentru a limita mai multe drepturi

Starea de urgență, instituită în R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile și care expiră la 15 mai, cel mai probabil nu va fi prelungită, însă unele restricții, inclusiv referitoare la libertatea întrunirilor, vor continua, a declarat astăzi premierul Ion Chicu. Societatea civilă atrage însă atenția că unele limitări sunt exagerate și se creează impresia că autoritățile doar se folosesc de situația de pandemie pentru a le aplica.

Autoritățile nu intenționează să prelungească starea de urgență după 15 mai, dar unele restricții vor rămâne în vigoare, a declarat astăzi premierul Ion Chicu. El a făcut referire la situația din alte state care mențin regimuri speciale, menționând că rămân în vigoare anumite limitări, referindu-se în acest sens la libertatea întruniriilor.

Unele măsuri sunt exagerate, inclusiv  interzicerea întrunirilor, consideră experții. Astfel, se creează impresia că autoritățile se folosesc de pandemie pentru a limita unele drepturi, a comentat pentru Radio Chișinău consilierul juridic al Centrului de resurse Juridice, Ion Guzun.

„Din punctul meu de vedere aceasta este o restricționare a libertății de exprimare și a libertății de întrunire care nu este justificată. Se pare că guvernarea utilizează această pandemie pentru a limita mai multe drepturi. Vedem că în ultimul timp, Republica Moldova este în descreștre în privința mai multor domenii ce țin de drepturile omului”,  subliniat expertul.

Amintim că Parlamentul a instituit la 17 martie starea de urgență pentru 60 de zile, în legătură cu pandemia provocată de coronavirus, dar opoziția a criticat perioada prea îndelungată, precum și faptul că anumitor instituții le-au fost acordate împuterniciri practic nelimitate, ceea ce le-a permis să comită abuzuri.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău