Expert, despre recuperarea banilor după fraudele bancare: Procesul s-a oprit înainte de a începe (GRAFIC)
-
29 Mai 2018 13:16
Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, suține că datele prezentate de Banca Națională a Moldovei privind recuperarea banilor după fraudele înregistrate la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank arată că procesul de încasare a resurselor financiare de la aceste bănci s-a cam stopat.
Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), publicat astăzi, valoarea înasărilor de la băncile fraudate a fost, în primul trimestru de circa 45,737 milioane de lei față, aproape de două ori mai mică față de perioada similară a anului trecut când suma era de 88,236 milioane de lei. Astfel, încasările totale au însumat la sfârșitul anului trecut aproximativ 306,6 milioane de lei, iar după 3,5 ani, din momentul retragerii licențelor celor trei bănci și până la 31 martie curent, autoritățile au reușit să obțină circa 1,048 miliarde de lei.
„Recuperarea banilor din jaful bancar s-a stopat înainte de a începe. Acum BNM a publicat datele actualizate privind recuperarea banilor de la cele trei banci. Primele 4 concluzii: 1. până acum s-a acumulat puțin peste un miliard de lei. Cifra de acum este puțin peste cea de un an in urma. 2. Cu alte cuvinte procesul de recuperare s-a cam oprit de un an de zile. 3. Nimic din banii fraudați nu s-a recuperat. 4. Au trecut 3,5 ani de la jaful bancar, dar pana la finele secolului au mai rămas 82 ani. Reușim”, a comentat expertul pe Facebook.
Amintim că Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost fraudate în 2014 cu circa un miliard de dolari, iar autoritățile au decis atunci să aloce, în secret, acestor bănci garanții de stat în valoare totală de peste 14,12 milioane de lei. Potrivit BNM, din aceste credite garantate a fost rambursată suma de 1,115 milioane de lei. Menționăm că guvernarea a decis convertirea creditelor acordate sub formă de garanții de stat băncilor fraudate în datorie publică.