Expert, despre propaganda pro-rusă de la Chișinău: „Se urmărește distorsionarea adevărului despre război”

  • 30 Martie 2022 16:26
Expert, despre propaganda pro-rusă de la Chișinău: „Se urmărește distorsionarea adevărului despre război”

Spațiul mediatic din Republica Moldova este invadat de narațiuni ale propagandei ruse și știri false legate de războiul din Ucraina. Așa-numita intenție de „denazificare și demilitarizare” a Ucrainei speculată de Vladimir Putin o regăsim și spațiul mediatic moldovenesc. În același timp, refugiații sunt prezentați în presa pro-Kremlin de la Chișinău într-o lumină proastă sau fără a fi menționat motivul care i-a făcut pe ucraineni să-și părăsească țara. Prezența armelor chimice pe teritoriul Ucrainei și cel al Republicii Moldova este de asemenea una dintre narațiunile false prezente în știrile din mass media pro-ruse de la Chișinău.

Prin aceste idei formulate la Kremlin și propagate prin agenții de influență ai Rusiei și în R. Moldova se urmărește distorsionarea adevărului despre război, a explicat pentru Radio Chișinău expertul media Mădălin Necșuțu, într-un interviu realizat de Ina Guțu.

Radio Chișinău: Dle Necușuțu, pentru început, dacă ați putea să ne spuneți care sunt principalele narațiuni ale propagandei ruse în Republica Moldova, în legătură cu războiul din Ucraina?

Mădălin Necșuțu: În primul rând, se merge pe același narativ principal pe care Rusia îl promovează, și anume, că nu duce un război de invazie în Ucraina, ci duce o ”operațiune specială de denazificare și demilitarizare” a Ucrainei. Acesta este principalul narativ pe care îl vedem atât în Rusia, propagat apoi și în Republica Moldova. Un alt narativ este despre refugiații din Ucraina. Vedem că media din Rep. Moldova practică o tehnică de manipulare prin omisiune. Se fac reportaje despre refugiații din Ucraina dar nu se pomenește de unde și cum au venit. Sunt puși într-o lumină negativă, că ar consuma resursele statului și ar face un deranj mare în Rep. Moldova. Mai sunt și alte narative secundare și anume că conducerea de la Kiev este una de tip nazist, ceea ce este oarecum ridicol, ținând cont de faptul că liderul de la Kiev este evreu. Apoi, sunt tot felul de narative legate de laboratoarele de arme chimice care ar exista în Ucraina dar și în Republica Moldova. Am văzut știri făcute de mass-media pro-Kremlin, sau asociată Partidului Socialiștilor, care promovează acest narativ al acestor laboratoare de arme chimice care ar exista cu concursul occidentului în Republica Moldova și Ucraina. Încă un narativ este legat de minele scăpate de sub control, de la Odessa, care ar umbla nestingherite prin Marea Neagră și ar pune în pericol circulația în Marea Neagră. Dacă ne uităm la origini, a fost răspândit de FSB pe data de 19 martie, preluat de agenția TASS și apoi multiplicat în presa din Republica Moldova cât și cea din România.

Radio Chișinău: care este scopul acestor știri false, fake news? Ce se urmărește?

Mădălin Necșuțu: În primul rând se urmărește distorsionarea adevărului. Orice fake news distorsionează adevărul de partea celui care îl produce. În cazul de față vorbim de interesul Rusiei de a distorsiona adevărul. Scopul este mai amplu. Face parte din tehnicile de război hibrid duse de Rusia de mai mulți ani asupra occidentului și a zonelor limitrofe, republicile ex-sovietice. Cu precădere acest război, dus prin știri false și dezinformări, s-a intensificat după 2014, atunci când Rusia a anexat Peninsula Crimeea și continuă și până în prezent. Ceea ce este de observat aici este că înainte de invazie, cu câteva luni, foarte multe narative rusești au fost dejucate de către occident. Pentru prima oară occidentul, SUA, au demontat aceste știri false. Dacă vă aduceți aminte a fost o întreagă campanie a ambasadelor SUA de la Kiev, București, Chișinău de a demonta aceste narative produse de-a lungul timpului. O campanie de altfel eficientă, care a scos la suprafață și puterea occidentului de a demonta astfel de știri false în țările în care Rusia le răspândește.

Radio Chișinău: Cât de intens sunt generate și promovate ideile de la Kremlin în țara noastră și care sunt principalele consecințe pentru Rep. Moldova?

Mădălin Necșuțu: În ultima vreme asistăm la o altfel de abordare în ceea ce privește știrile false. Este vorba despre o manipulare prin omisiune. Dacă ne uităm la principalele buletine de știri ale televiziunilor care retransmit programe din Rusia, sau sunt afiliate Partidului Socialiștilor, observăm că anumite știri legate de politică externă și de domeniul militar sunt mai puțin prezente în peisaj. Sigur, nu poți minți la nesfârșit că nu există un război în Ucraina, fie că îi spui ”operațiune specială”, sau altfel. Se încearcă mediatizarea acestei agresiuni a Rusiei în Ucraina. Scopul foarte precis, ca la iluzionism, de a muta atenția de pe problema principală, care este invazia Rusiei în Ucraina, spre subiecte adiacente, care au mai puțină legătură sau estompează din gravitatea acestui fenomen pe care Rusia l-a produs premeditat și îl continuă și astăzi. Deci, mutarea atenției de pe problema principală pe probleme secundare, mai nesemnificative. Aici mai este și un alt aspect: forțând acest război hibrid al fake news-ului și dezinformărilor, aceste televiziuni riscă să rămână fără licență. Așa că acționează cumva cu o oarecare prudență în a răspândi, la fel ca înainte, aceste știri false. Per total vedem o nouă strategie în abordarea acestor subiecte.

Radio Chișinău: Care ar putea fi principalele acțiunile pe care autoritățile de la Chișinău ar putea să le întreprindă împotriva acestor elemente destabilizatoare?

Mădălin Necșuțu: La începutul războiului semnele au fost încurajatoare. Pentru prima dată autoritățile statului, Serviciul de Informații și Securitate, a închis acest generator mare de fake news-uri- Sputnik. A fost o mișcare cumva raliată la ceea ce se întâmpla și în occident unde Sputnik și Russia Today au fost închise. Dar observăm că există o oarecare prudență în a închide și televiziunile rusești care fac propagandă: NTV, Primul în Moldova, RTR etc. Sunt mai multe televiziuni care fac cu bună știință această propagandă pro-Kremlin, dar deocamdată nu sunt închise. Vedem însă anumiți pași premergători în direcția aceasta. Mă refer la amendarea acestor televiziuni succesiv, în cascadă, cu sume din ce în ce mai mari. Și, inevitabil, se va ajunge în punctul în care autoritățile, sper să constate cât mai repede acest lucru, și să ridice licența acestor televiziuni care nu se ocupă cu informarea ci sunt doar instrumente de realizare a acestui război al Rusiei de dezinformare, intoxicare și manipulare a spațiului public cu probleme care nu sunt ale Rep. Moldova și care, cumva, vor să devieze atenția de la agresiunea Rusiei în Ucraina.

Radio Chișinău: Deci presa de propagandă și, cum menționați într-un articol recent scris pe veridica.ro, anumite partide ”fără o pondere prea mare în ecuația politică” pot fi scânteia unor probleme mai mari pentru Republica Moldova. La ce probleme mai mari ne putem aștepta și referi?

Mădălin Necșuțu: Deocamdată Rusia testează terenul în ceea ce privește această posibilă destabilizare a Rep. Moldova. Deocamdată o face pe canalele unor politicieni mici, marginali, dar pe care îi regăsim mai nou și în presa rusă, cu opinii. Am văzut în ziarul Kommersant o jumătate de articol cu părerea domnului Tkaciuk. Congresul Civic la alegerile parlamentare a luat scorul de 0,77 %... Am văzut, de asemenea, Patrioții Moldovei, pe domnul Mihail Garbuz, care a ieșit într-o conferință de presă, săptămâna trecută, și a încercat să agite lucrurile cu o propagandă foarte primitivă pro-Kremlin și pro-război susținând aceleași teze rusești că de fapt Rusia duce acolo un război de ”denazificare” și o ”operațiune specială” pentru eliminarea unor astfel de elemente. Mai este și domnul Kalinin cu care ne-am obișnuit, de la Partidul Regiunilor. Știm de la alegerile trecute că dânsul nu a făcut o campanie electorală ci a făcut scandal în anumite studiouri de televiziune, și mă refere aici la Pro Tv Chișinău. Îl vedem că iese din nou la rampă cu aceleași teme pro-rusești.

Astfel de personaje sunt reactivate atunci când lucrurile se inflamează iar organele statului, eu personal, nu înțeleg de ce nu intervin cu dosar penal. Deși s-au autosesizat autoritățile și sper să rezolve mai energic astfel de situații care nu trebuie tolerate. Trebuie să existe și puterea exemplului pentru astfel de oameni care servesc intereselor altor state, state agresoare sau nebinevoitoare Rep. Moldova. Sper ca autoritățile să finalizeze aceste dosare penale deschise pe numele unor astfel de personaje. Nu sunt niște politicieni de facto. Sunt doar niște agenți de influență, care la un moment dat trebuie închiși ca atare.

Radio Chișinău: În concluzie, vedem aceste narațiuni ale propagandei ruse în Republica Moldova, presa de propagandă foarte prezentă, aceste partide… Care este pericolul pentru securitatea Rep. Moldova în contextul acestui război de la frontiera țării noastre?

Mădălin Necșuțu: Eu cred că autoritățile monitorizează destul de atent aceste elemente, cred că figurează în baza lor de date din anii precedenți. Ar trebui o acțiune mai energică și profilactică împotriva unor astfel de elemente care văd că se activează atunci când este nevoie, din partea Rusiei. În rest, ele nu contează în peisajul politic al Rep. Moldova. Dar nu aș vrea să vorbim numai despre aceste elemente marginale, ci aș vrea să reamintesc și mișcările partidelor de opoziție pro-ruse, mă refer la Partidul Socialiștilor, care, de când a început războiul pedalează pe această idee a neutralității, o identitate falsă, pentru că neutralitatea Rep. Moldova din punct de vedere militar este înscrisă în Constituție. Ori astăzi, să vii cu o lege organică în Parlament, care cumva să dubleze un articol deja existent în Constituție, este ridicol. Am văzut și ieri din partea Socialiștilor, dânșii nu vor ca Rep. Moldova să se implice militar, ceea ce au declarat și autoritățile că nu se vor implica militar sub nicio formă, dar să nu existe nicio prezență de trupe străine pe teritoriul Moldovei. Ori această optică a minciunii prin omisiune și anume de a nu observa prezența trupelor ruse pe teritoriul Rep. Moldova de 30 de ani, ne duce cu gândul la o acțiune selectivă a acestor partide nu în beneficiul Rep Moldova ci în beneficiul Moscovei care are tot interesul să-și păstreze trupele aici, în regiunea transnistreană, acolo unde au cantonat și circa 1.500-2000 de soldați. Și vedem că politicile gândite de partidele pro-ruse, în speță socialiștii, sunt menite să facă abstracție de prezența militară a Rusiei pe circa 11% din teritoriul său.

Radio Chișinău: Vă mulțumim!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău