Expert, despre majorarea pensiilor: Toate dividendele sociale, economice sunt „mâncate” de pensiile elitare. 2000 de lei este la limita extremă a sărăciei

  • 08 Septembrie 2021 13:30
Expert, despre majorarea pensiilor: Toate dividendele sociale, economice sunt „mâncate” de pensiile elitare. 2000 de lei este la limita extremă a sărăciei

Deși autoritățile anunță o majorare a pensiilor minime până la 2000 de lei de la 1 octombrie, totuși unii experți consideră că acești bani sunt la limita sărăciei. De asemenea, experții cred că este necesar să se renunțe la pensiile elitare. 

Noua conducere de la Chișinău a anunțat o serie de modificări de legi și de hotărâri de guvern care vor asigura creșterea pensiei minime și o serie de majorări la mai multe alocații sociale, începând cu 1 octombrie 2021.

Potrivit proiectului, 183 de mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primesc acum o pensie mai mică de 2000 de lei, vor beneficia de majorări. Autoritățile spun că acești bani vor veni din bugetul de stat și nu din împrumuturi. Pentru această majorare a pensiilor, anul acesta statul va aloca 521 de milioane de lei.

Deși este salutabilă această majorare a pensiilor, totuși acești bani sunt insuficienți pentru a asigura o viață decentă pensionarilor, după ani de contribuții la stat, a comentat în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău demograful Valeriu Sainsus.

 „Nivelul de indexare nu reflectă niciodată pierderile în valoare pe care le are pensionarul. Iar criteriul de bază care nu este inclus în indexarea pensiilor este că nu e inclusă diferența de devalorizare a valutei naționale raportată la dolar și euro.  Este salutabil faptul că urmează să sporească pensia până la 2000 de lei. Am auzit și explicații că sunt și cele mai mari majorări de până acum, eu rămân rezervat la acest capitol. Dacă cel care a muncit o viață întreagă și a intervenit cu contribuții la stat, întreb dacă pensia lui atinge măcar minimul de existență. În contextul tuturor indexărilor, măririlor, dacă cea mai parte a pensionarilor își pot asigura minimul de existență în țara aceasta după o viață de contribuție. Criteriul pe care actuala guvernare l-a introdus este salutabil. Dar nu pot să cred că este bine, atâta timp, cât în sistemul de pensii se vor păstra pensiile elitare. Dacă cu adevărat se dorește ca cetățeanul să rămână în Republica Moldova să vedem dacă vor reuși să scoată pensiile elitare. Pentru că toate dividendele sociale, economice sunt „mâncate” de pensiile elitare. 2000 de lei este la limita extremă a sărăciei. Toate sistemele sociale care nu asigură un minim de existență pentru cetățenii lor după o viață de contribuții, acestea intră în categoria de existență la limita extremă a sărăciei(…) În Republica Moldova pensia nu este pensie. Pensia care nu asigură minimul de existență este o indemnizație pentru sărăcie, pentru pierderea capacității de muncă”, a declarat Valeriu Sainsus. 

De asemenea, de la 1 octombrie, urmează să fie indexate mai multe prestații sociale de stat și de asigurări sociale cu 3,86%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău