Expert, despre inițiativa prin care deputații corupți ar putea fi lipsiți de imunitate fără încuviințarea Parlamentului: Și până acum erau pârghii legale

  • 26 Octombrie 2021 14:37
Expert, despre inițiativa prin care deputații corupți ar putea fi lipsiți de imunitate fără încuviințarea Parlamentului: Și până acum erau pârghii legale

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru inițiativa de modificare a Constituției, înaintată de un grup de deputați PAS, care prevede că nu va mai fi nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, percheziționarea sau trimiterea în judecată a deputaților, în cazul infracțiunilor de corupție, trafic de influență, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Experta IPRE pe sectorul justiției, Ecaterina Popșoi, spune că acest proiect nu ar aduce mari schimbări, pentru că și până acum existau pârghii legale suficiente prin care deputații să fie trași la răspundere.

„Un proiect de lege în acest sens nu neapărat va aduce toate efectele așteptate de către autorii proiectului sau de către societate. Și până acum erau pârghii legale pentru ridicarea imunității deputaților: venea procurorul, cu probatoriu, justificare, solicita ridicarea imunității deputaților, deputații fie votau, fie nu. Nu putem spune că nu exista nicio pârghie legală ca un deputat să fie tras la răspundere penală fie pentru îmbogățire ilicită, fie pentru alte infracțiuni. Este mult mai important să ai un procuror general independent, care își face bine treaba și când este cazul poate veni în fața Legislativului pentru a solicita ridicarea imunității unui deputat și pentru a investiga infracțiunile de care acesta este bănuit”, a declarat Ecaterina Popșoi. 

Menționăm că inițiativa legislativă poate fi adoptată de Parlament după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:3,6 m/s
Fri
0
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău