Expert, despre deprecierea leului moldovenesc

  • 22 Martie 2021 12:23
Expert, despre deprecierea leului moldovenesc

Tendința de depreciere a leului în raport cu principalele valute este o continuare a tendințelor de pe parcursul anului trecut. În condițiile în care, anul curent, se așteaptă o inflație foarte mică, fapt ce înseamnă o creștere foarte mică a prețurilor, această depreciere este cumva binevenită. Și chiar dacă va persista o anumită depreciere a leului, acest lucru nu va afecta semnificativ nivelul prețurilor.

Contactat de IPN, Alexandru Fala, economist de la Centrul Expert-Grup, explică faptul că unul din principalele riscuri ale deprecierii leului ține de faptul că induce o scumpire a bunurilor. Respectiv, bunurile importate devin mai scumpe, fiind vândute și pe interior mai scump. În opinia sa, în momentul în care ne așteptăm la o accelerare foarte lentă a inflației, această depreciere nu afectează puternic, nu creează riscuri serioase și poate chiar este favorabilă.

Alexandru Fala a menționat că deprecierea leului moldovenesc nu este determinată de niște factori interni. În Republica Moldova, cursul oficial este, de fapt rata, leului față de dolar, iar cursul față de celelalte valute se determină deja în funcție de această rată oficială și cotațiile internaționale față de dolar. Pentru a afla cursul oficial al leului față de euro, întâi se ia cursul leului față de dolar și se ia de pe piețele internaționale cursul dolarului față de euro sau invers. În funcție de aceste două variabile, se face cursul leului față de euro și nu doar, dar și față de celelalte valute.

Economistul spune că actuala depreciere a leului față de valute avantajează cetățenii care primesc bani din străinătate. Și aceasta pentru că iau mai mulți lei atunci când convertesc banii primiți.

Categoriile afectate sunt cei care trebuie să facă plăți în euro. De exemplu, fac economii în lei, dar vor să-și procure o mașină sau un apartament în euro. În acest caz, există riscul ca persoanele respective să nu mai poată cumpăra suma de euro țintită din banii adunați, ci să mai fie nevoie să pună bani deoparte sau să împrumute. 

De asemenea, deprecierea afectează importatorii, care trebuie să achite o sumă mai mare pentru bunurile procurate din afară.

Alexandru Fala a menționat că, în general, pentru Moldova chiar ar fi binevenită o anumită depreciere. Întrucât prețurile la noi cresc mai repede ca în alte state și de multe este și o apreciere a leului față de alte valute, acest lucru face ca bunurile moldovenești să fie mai scumpe ca bunurile din alte state. Și acest lucru nu este tocmai benefic pentru producătorii naționali. Cursul real este un indicator al competitivității produselor noastre. Și această depreciere ajută ca produsele moldovenești să fie mai ieftine pe exterior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău