Expert, despre demersul Platformei DA la CC în privința Partidului Șor: Cel mai probabil, Curtea va respinge sesizarea

  • 30 Martie 2021 14:03
Expert, despre demersul Platformei DA la CC în privința Partidului Șor: Cel mai probabil, Curtea va respinge sesizarea

Platforma Demnitate și Adevăr depune astăzi o sesizare la Curtea Constituțională privind declararea în afara legii a Partidului Politic Șor, au anunțat deputații formațiunii. Partidul Șor consideră sesizarea drept nefondată, iar experții sunt de părere că cel mai probabil, Curtea o va respinge.

Platforma Demnitate și Adevăr se bazează pe existența mai multor acuzații și dovezi potrivit cărora mai mulți membri ai Partidului Șor, inclusiv liderul acestuia, Ilan Șor, ar fi fost implicați în delapidări de proporții, în special frauda bancară și procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Cinci din cei șapte deputați care au intrat în Parlament pe listele Partidului Șor figurează sau au figurat în astfel de dosare. 

Partidul Șor se declară, însă, victima unui „atac concertat” prin care se încearcă împiedicarea formațiunii politicie de a participa la alegeri. Partidul Șor consideră sesizarea ca fiind neargumentată și drept o acțiune abuzivă.

„Asistăm la un atac concertat, prin care se încearcă împiedicarea Partidului „ȘOR” de a participa la alegeri. Este o acțiune abuzivă, care încalcă flagrant dreptul oamenilor la asociere, dreptul la alegere și libertatea de opinie și atentează la principiul reprezentativității și pluripartitismului”, susțin reprezentanții Partidului Șor. 

Cel mai probabil, Curtea Constituțională va respinge sesizarea din motiv că nu există o hotărâre definitivă a justiției care să confirme aceste acuzații, consideră analistul politic, Veaceslav Berbeca.

„Curtea Constituțională nu este o instanță de drept comun, ceea ce înseamnă că nu se ocupă de verificarea probelor dacă a încălcat sau nu această formațiune legislația. Cel mai probabil, Curtea va respinge sesizarea și va recomanda să se adreseze în instanțele de drept comun. Dacă, într-adevăr vor fi demonstrate ilegalitățile, ar putea fi ulterior declarat neconstituțional”, a declarat expertul. 

 Amintim că Partidul Șor s-a fondat în 2016, în baza Mișcării social-politice „Ravnopravie”, la scurt timp după ce Ilan Șor a fost ales primar de Orhei. Ilan Șor este principalul bănuit în dosarul fraudei bancare, condamnat la închisoare de prima instanță și care s-ar afla de aproape doi ani peste hotare, deși el neagă acest lucru.

Partidul a obținut șapte mandate de deputat la alegerile parlamentare, iar ulterior formațiunii conduse de Ilan Șor i s-au alăturat doi foști deputați PDM, care anterior au părăsit Partidul Comuniștilor.

În prezent, Partidul Șor face parte din Platforma Pentru Moldova, alături de mai mulți transfugi de la PDM, care a creat o majoritate parlamentară cu Partidul Socialiștilor. Cinci deputați ai Partidului Șor au fost lipsiți de imunitate parlamentară pentru a fi cercetați în dosarele fraudei bancare și concesionării Aeroportului Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău