Expert, despre ce menține sistemul bancar pe linia de plutire și ce duce la revenirea lentă a economiei

  • 23 Iulie 2018 14:27
Expert, despre ce menține sistemul bancar pe linia de plutire și ce duce la revenirea lentă a economiei

Cea ce a menținut sistemul bancar pe linie de plutire au fost creditele contractate de persoanele fizice pentru consum și imobil, care în această perioadă au crescut cu 2,6 miliarde lei, susține expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, volumul creditelor acordate de sistemul bancar economiei naționale a înregistrat o creștere de 792 milioane de lei în trimestrul II comparativ cu primul trimestru, după o scădere continuă de timp de doi ani și jumătate. În timp ce 10 ramuri ale economiei au înregistrat o creștere a portofoliului de credite cu 1,33 miliarde de lei, alte 5 ramuri au înregistrat o scădere cu 540 milioane de lei.

„De fapt, populația este motorul e creșterii împrumuturilor din sistemul bancar. Consumul și ipoteca au contribuit cu 53% în totalul de majorării portofoliului de credite. La polul opus se află comerțul și industria alimentară, care continuă să-și diminueze volumul împrumuturilor contractate deja al cincilea an consecutiv, iar în ultimul trimestru portofoliul respectivelor ramuri s-a redus cu 452 milioane de lei sau 84% din totalul portofoliului negativ”, a precizat Veaceslav Ioniță.

În același timp, reprezentantul IDIS „Viitorul” a remarcat că chiar dacă volumul total de credite a înregistrat o creștere în trimestrul II al acestui an, acesta rămâne a fi cu 14,1 miliarde lei mai mic față de volumul record din trimestrul III al anului 2014.

Potrivit concluziilor expertului, cel mai mult s-a redus creditarea comerțului, însă  această reducere este, mai degrabă, o reacție a industriei comerțului la criza economică. „Comercianții au acționat întocmai cum este scris în manualele de management: și-au redus dependența de creditele bancare prin: creditarea de la furnizori, optimizarea stocurilor și convingerea populației să se crediteze în locul lor. Același lucru s-a întâmplat și la companiile de construcții. Ele și-au redus portofoliul de credite cu 912 milioane de lei, în schimb populația și-a majorat volumul împrumuturilor pentru imobile cu 861 milioane lei. Putem spune că băncile preferă să crediteze mai degrabă populația decât agenții economici. Aceasta se explică prin faptul că cetățenii comparativ cu firmele sunt buni de plată. Creditele neperformante la cetățeni sunt de doar 3-3,5% comparativ cu media pe sistemul bancar de 15-16% sau chiar pe anumite ramuri de 30-40%”, a afirmat Veaceslav Ioniță. 

În același timp, economistul a mai constatat că indicatorul care trebuie să atragă cel mai mult atenția este creditele contractate de persoanele fizice pentru inițierea și dezvoltare unei afaceri mici. „Aceste credite sau redus mai mult de 2 ori de la 1,7 miliarde lei la 860 milioane lei. Dacă ne uităm atent la comportamentul populației atunci observăm o înclinație alarmantă spre consum. În 2014 3 din 10 lei împrumutați de populație erau pentru investiții în afacere, iar în prezent doar 1 din 10 lei este direcționat în afaceri. În concluzie putem afirma că economia î-și revine lent prin accelerarea consumului populației”, a conchis expertul. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău