Expert: Decizia judecătoarei Rodica Berdilo se bazează pe estimări și presupuneri

  • 21 Iunie 2018 15:19
0%
00:00:00
00:00:00

Modul în care judecătoarea Rodica Berdilo și-a motivat decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău este criticat atât de specialiștii în drept, cât și de cei din domeniul tehnologiilor informaționale. Potrivit experților, hotărârea instanței se bazează doar pe presupuneri, făcute în baza unor estimări eronate a impactului pe care l-ar fi avut transmisiunile și postările candidaților pe rețelele de socializare în ziua alegerilor. 

Pentru a invalida rezultatele alegerilor, instanța ar fi trebuit să demonstreze impactul esențial al unor abateri înregistrate în legătură cu modul de exprimare a opțiunilor de vot sau de numărare a buletinelor, concluzii ce reies și din hotărârile anterioare ale Curții Constituționale, subliniază directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Curtea Constituțională a spus, atunci când a validat în 2016 alegerile președintelui, că pentru a invalida alegerile, trebuie să constați că abaterile sunt de natură să influențeze rezultatul votului, iar aceste abateri trebuie să vizeze modul de exprimare a opțiunii de vot sau modul de numărare a voturilor exprimate. Aceasta nu se referă la modul de formare a opiniei cu privire la opțiune a de vot. Nu există cercetări științifice care să fi demonstrat impactul unor publicități electorale asupra opțiunii de vot. Există doar probabilități, iar o hotărâre de judecată nu se poate baza pe presupuneri.”

Calculele prezentate de judecătoarea Rodica Berdilo referitoare la impactul pe care l-ar fi avut transmisiunile live pe Facebook, publicate în hotărârea privind invalidarea alegerilor, sunt eronate, potrivit lui Vitalie Eșanu, creator al platformei Privesc.eu și al mai multor aplicații și portaluri on-line. Pentru a da o hotărâre de judecată bazată pe vizualizările din rețelele de socializare, magistrata ar fi trebuit, cel puțin, să consulte un specialist în domeniu, a comunicat pentru Radio Chișinău Vitalie Eșanu.

E vorba despre 3 live-uri care au fost făcute în ziua de 3 iulie de către Andrei Năstase și doamna judecătoare pur și simplu a sumat numărul de vizualizări pe care le arată public rețeaua de socializare. Dar asta e total greșit, pentru că aceste 3 live-uri pot fi văzute de același om de trei ori. Mai mult ca atât, la Facebook se consideră o vizualizare dacă video a rulat în fața ta cel puțin 3 secunde. Numărul e foarte mic a celor care privesc mai mult de 10 secunde.”

Live-urile se distribuie preponderent unui număr limitat de oameni care îl urmăresc pe domnul Năstase. Fanii paginii lui Andrei Năstase, de obicei, sunt și votanții lui și dacă în ziua alegerilor le mai arăți un video, nu cred că le schimbă opinia. E o interpretare parțială, pentru a ajunge la o concluzie necesară, a conchis Vitalie Eșanu.

Menționăm că magistrata de la Judecătoria Chișinău, Rodica Berdilo, a invalidat rezultatul alegerilor locale din Chișinău, pentru că ambii candidați la funcția de primar au chemat cetățenii la vot în ziua alegerilor și în acest fel ar fi făcut campanie electorală.

Instanța de judecată a făcut trimitere în mod special la transmisiunile live pe Facebook pe care le-au efectuat candidații și care ar fi avut un impact ”deosebit de masiv” asupra electoratului, influențând deciziile de vot.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău