Expert de la Kiev, despre creșterea activității nucleare de la Cernobîl

  • 13 Mai 2021 10:21
Expert de la Kiev, despre creșterea activității nucleare de la Cernobîl

Oamenii de știință au înregistrat o creștere a activității nucleare în interiorul reactorului distrus al centralei de la Cernobîl, un potențial pericol fiind generat de faptul că în masele de uraniu îngropate în reactorul numărul 4 al centralei au reînceput reacțiile de fisiune nucleară - scrie Korrespondent, citând un material publicat de revista Science.

Experții stabilesc acum dacă reacțiile se vor opri de la sine sau dacă este necesară o intervenție de urgență. Expertul ucrainean Anatoli Doroșenko, specialist al Institutului pentru Siguranța Centralelor Nucleare de la Kiev, a explicat că senzorii înregistrează o creștere a fluxului de neutroni dintr-o încăpere inaccesibilă a centralei nucleare, ceea ce indică o reacție de fisiune nucleară.

Experții nu exclud un nou accident, însă menționează că fluxul de neutroni crește încet și poate dura câțiva ani până la dezvoltarea unui scenariu pesimist. În tot acest timp, a subliniat expertul, oamenii de știință speră să intervină cu măsuri de combatere a amenințării generate de situația de la Cernobîl, unde, în 1986, un reactor a explodat în timpul unui test de siguranță, provocând cea mai mare catastrofă nucleară civilă.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău