Expert de la București: Structura economiei Republicii Moldova nu este europeană

  • 13 Octombrie 16:06
Expert de la București: Structura economiei Republicii Moldova nu este europeană

Creșterea economică a Republicii Moldova din ultimii ani este insuficientă, este de părere doctorul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Marii Negre. 

În cadrul unor dezbateri la București la tema integrării europene a Republicii Moldova, Petrișor Peiu a remarcat că creșterea economiei moldovenești în medie cu 4,5% din ultimii ani este sub nivelul creșterilor economiei din statele din estul Europei, transmite IPN.

Potrivit expertului, stabilizarea economică din Republica Moldova a fost făcută cu ajutorul Bucureștiului.

„România a apelat la un instrument neuzual, celebrul credit de 150 de milioane de euro. Acest credit a fost acordat Moldovei netransparent și  fără a exista vreun fel de condiționalități”, a spus Petrișor Peiu.

El consideră că guvernarea de la Chișinău nu a reușit să rezolve problemele structurale cu care se confruntă economia moldovenească.

„Structura economiei moldovenești este una neeuropeană. 15% din aceasta îi revine agriculturii. În statele europene ponderea agriculturii în economie este mult mai mică, de exemplu în România agricultura reprezintă sub 5% din economia țării”, spune el.

De asemenea, economia Moldovei nu a reușit să devină competitivă, iar cifrele ce arată balanța exporturilor demonstrează acest lucru. Astfel, în Moldova valoarea importurilor este de 4,8 miliarde de dolari, dublu față de cifra exporturilor realizate. Deficitul comercial de 2,4 miliarde de dolari atinge  29% din PIB.

O vulnerabilitate mare pe care o are Republica Moldova este datoria față de Gazprom, de aproximativ 7 miliarde de dolari, datorie care este aproape cât Produsul Intern Brut al statului pe un an, a remarcat expertul.

Dezbaterea desfășurată la București de către Fundația Universitară a Mării Negre a avut genericul: „Republica Moldova Azi. Integrare europeană între speranțe și dezamăgiri”. De la Chișinău, la dezbatere au participat liderii PAS, Maia Sandu, și PPPDA, Andrei Năstase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:0,5 m/s
Joi
13 °C
Vin
13 °C
Sâm
14 °C
Dum
12 °C
Lun
13 °C

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6067 -0.0404
USD 16.9747 0.0061
RON 4.2017 -0.0067
UAH 0.6081 0.0006
RUB 0.2589 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău