Expert: Coaliția PSRM-PDM este într-o situație proastă în preajma alegerilor prezidențiale. Alegeri anticipate nu pot fi organizate și această situație de incertitudine politică va dura o perioadă

  • 30 Iunie 2020 14:19
Expert: Coaliția PSRM-PDM este într-o situație proastă în preajma alegerilor prezidențiale. Alegeri anticipate nu pot fi organizate și această situație de incertitudine politică va dura o perioadă

Deputatul socialist Ștefan Gațcan a anunțat astăzi că se alătură grupului „Pro Moldova”. Foștii săi colegi susțin că acesta ar fi primit bani pentru a părăsi fracțiunea și se pronunță pentru dizolvarea Parlamentului. Experții spun însă că ar fi complicat de realizat această procedură până la alegerile prezidențiale. În același timp și o coaliție dintre actualele forțe de opoziție pare greu de imaginat în prezent. 

Ștefan Gațcan este primul deputat socialist care părăsește fracțiunea pentru a se alătura grupului „Pro Moldova”. Până acum, 16 deputați democrați s-au despărțit de PDM și de coaliția de guvernare, care, astfel, a rămas cu 49 de voturi și, respectiv, a pierdut majoritatea parlamentară.

Decizia lui Ștefan Gațcan a provocat critici dure din partea foștilor colegi. Într-un briefing la Parlament, socialiștii au declarat că în spatele deciziei de a pleca din fracțiune ar sta un nou act de corupție politică, orchestrat de grupul „Pro Moldova”, la inițiativa fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Socialiștii au anunțat că vor depune mai multe demersuri la procuratură în această privință.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului din partea PSRM, Vlad Bătrâncea a declarat că formațiunea sa optează pentru dizolvarea legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, precum și pentru reducerea numărului de deputați în Parlament.

Grupul „Pro Moldova” neagă acuzațiile la adresa sa și îi amenință pe socialiști cu judecata pentru defăimare.  Deputatul grupului, Sergiu Sârbu.

Coaliția PSRM-PDM este într-o situație proastă în preajma alegerilor prezidențiale, atunci când Igor Dodon miza pe aceasta să-l sprijine în campanie, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Veaceslav Berbeca. El menționează că alegeri parlamentare anticipate nu pot fi organizate, cel puțin până la cele prezidențiale. Această situație se va menține cel puțin până în toamnă, întrucât Partidul Acțiune și Solidaritate va evita să participe la învestirea unui nou guvern alături de Partidul Șor pentru a nu-i afecta imaginea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale.

„Suntem într-o situație de incertitudine politică. Aceasta va dura o perioadă. Nu știu dacă putem să ne așteptăm la alegeri parlamentare anticipate deoarece sunt foarte multe condiții greu de îndeplinit ca aceste alegeri să se poată desfășura concomitent cu cele prezidențiale”, a declarat expertul. 

Amintim că Platforma DA, pe de o parte, grupul „Pro Moldova” și Partidul Șor pe de alta, se pronunță pentru demiterea guvernului și învestirea unui nou executiv. PAS a declarat în mai multe rânduri că nu va participa la o astfel de acțiune alături de Partidul Șor. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău