Expert: Chișinăul face cedări una după alta în discuțiile cu Tiraspolul, iar cele două părți au fost lăsate față în față în cadrul negocierilor în formatul 5+2

  • 15 Iunie 2018 09:42
Expert: Chișinăul face cedări una după alta în discuțiile cu Tiraspolul, iar cele două părți au fost lăsate față în față în cadrul negocierilor în formatul 5+2

Fostul șef al Delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), expertul Ion Leahu, susține că Chișinăul face cedări una după alta în dicuțiile cu Tiraspolul, iar partenerii care iau parte la negocierile în formatul 5+2 nu se implică și au lăsat cele două părți să ia deciziii referitor la chestiunile ce țin de diferendul transnistrean.

Șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Michael Scanlan, a avut, ieri, o întrevedere cu liderul nerecunposcut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Potrivit presei din stânga Nistrului, reprezentantul OSCE a remarcat atmosferă constructivă a dialogului dintre părițile implicate în negocieri, subliniind că este impresionat de operativitatea cu care au fost soluționate cele mai complicate chestiuni. De asemenea, oficialul a declarat că obiectivul trasat privind lansarea la 1 septembrie a mecanismului de includere a autoturismelor înregistrate în regiunea transnistreană în circuitul internațional i se părea până nu demult unul foarte ambițios, iar acum este clar că este unul care va fi realizat. 

Michael Scanlan a mai spus că își dorește ca și celelalte chestiuni, cum ar fi cele legate de terenurile din Dubăsari, să fie soluționate cu aceeași operativitate. 

Fostul șef al Delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), expertul Ion Leahu a menționat că organismele internaționale, cum sunt OSCE, Uniunea Europeană, Consiliul Europei și partenerii care iau parte la negocierile în formatul 5+2 s-a plictisit, într-o oarecare măsură de Chișinău, care nu este consecvent, care nu este activ, care a comis fraudele bancare. „Toate aceste lucruri au loc pe fundalul unei activități destul de evidente a Tirapolului care permite acestor organisme să obțină rezultate concrete. Acestea, pentru a-și justifica acțiunile, banii cheltuiți, au nevoie de rezultate concrete.  Și iată aici au apărut o serie de acorduri, aprobate la Berlin, Viena și la Roma, în cadrul cărora Chișinăul face cedări una după alta, care, în opinia lor, sunt rezultate potrivite, însă, în opinia mea, poate cu excepția deciziilor ce țin de școlile românești, toate sunt cedări nejustificate”, a subliniat fostul reprezentant al CUC. 

În opinia lui Ion Leahu, în schimb, Misiunea OSCE a obținut posibilitatea de a-și trece în palmares rezultate concrete. „Cel mai grav în această problempă este că partenerii din formatul 5+2 și Rusia în special au atins scopul lor principal. Ne-au lăsat față în față cu Tiraspolul și pe viitor o să se realizeze numai deciziile care o să fie adoptate de Chișinău și Tiraspol în particular. La conferința de presă de după întâlnirea de la Roma, Franco Frattini a declarat că dacă mai veniți cu astfel de rezultate, este posibil  ca până la sfârșitul anului o să mai convocăm o ședință. Prin urmare, nu este vorba despre o consecvență, o comunicare rațională a partenerilor pentru a se ajunge la un numitor comun în privința unor anumite probleme , dar ei așteaptă ca Chișinăul și Tiraspolul să ajungă la un numitor comun, iar ei doar să le aprobe în cadrul ședințelor. Iată acesta este aportul partenerilor din formatul 5+2. Este trist, este foarte trist”, a mai spus expertul. 

Menționăm că următoarea întrunire a grupurilor de experți de pe ambele maluri ale Nistrului are loc astăzi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău