Expert | Cheltuielile per capita pentru ocrotirea sănătății în R.Moldova sunt de 9,5 mai mici decât media UE

  • 26 Noiembrie 2018 14:12
Expert | Cheltuielile per capita pentru ocrotirea sănătății în R.Moldova sunt de 9,5 mai mici decât media UE

Cheltuielile pentru ocrotirea sănătății în Republica Moldova, raportate la Produsul Intern Brut, sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE.

În valori absolute, cheltuielile per/capita din Republica Moldova sunt de 9,5 ori mai mici decât media din UE. Despre aceasta scrie economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în publicația Trend Hunter, citat de IPN.

Potrivit economistului, pentru anul 2019 Moldova planifică să aloce pentru ocrotirea sănătății 8,8 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt banii acumulați și cheltuiți prin intermediul Fondului de Ocrotire a Sănătății, iar 1,3 miliarde de lei sunt alocări suplimentare din bugetul de stat pentru diverse programe și investiții. Astfel, cheltuielile pentru sănătate în anul 2019 vor constitui 4,2% din PIB, față de 4,3% în 2018, cea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, media în UE este de 9,6% din PIB, iar cel mai puțin alocă România 5,2% din PIB. Din țările din afara UE, doar Turcia în 2017 a alocat mai puțin decât Republica Moldova. În valori absolute, Moldova alocă anual 515 USD per/capita, cea ce este de 9,5 ori mai puțin decât media din UE.

Economistul susține că cheltuielile Fondului de Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru fumători și cei dependenți de alcool sunt mai mari decât pentru restul cetățenilor. Astfel propune introducerea taxei pe viciu la vânzarea băuturilor alcoolice și produselor din tutun. Taxa trebuie să fie în cotă fixă pe unitate de produs, să fie aprobată anual de către Parlament, unificată cu acciza la produsele date, însă integral virată în Fondul AOAM.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, o sursă de venit a Sistemului de Ocrotire a Sănătății în țările UE sunt asigurările benevole din partea cetățenilor, suplimentar la asigurările obligatorii. Pentru încurajarea acestora, este necesar de oferit asigurărilor facultative același regim fiscal ca și la asigurările obligatorii. Primele de asigurări medicale facultative să nu fie incluse în veniturile cetățenilor și să nu fie supuse impozitului pe venit. Această măsură ar putea da sistemului de ocrotire a sănătății suplimentar 500 de milioane lei anual, 0,2-0,3% din PIB.

Expertul mai propune majorarea alocațiilor din Bugetul de Stat pentru programe naționale și proiecte investiționale în domeniul sănătății. În prezent, suplimentar la Fondul AOAM, guvernul alocă circa 1,3 miliarde de lei, cea ce reprezintă 0,6% din PIB. Este necesar ca în cinci ani de adus acest indicator la cel puțin 1,2% din PIB, cea ce presupune o majorare anuală cu 0,1% din PIB sau 200 milioane de lei în prețurile anului 2019.

Veaceslav Ioniță susține și măsura privind creșterea numărului de persoane asigurate. El spune că mai mult de jumătate din populația ocupată nu are un loc de muncă oficial, Fondul AOAM este lipsit de cel puțin 600 de mii persoane asigurate. Expertul amintește că Guvernul a creat cadrul legal necesar: legea zilierilor, persoanele fizice autorizate. Aceste măsuri, în opinia sa, trebuie să urmărească includerea în sistemul de asigurări sociale în următorii trei-cinci ani a cel puțin 100 mii persoane, cea ce ar oferi suplimentar până la 300 de milioane de lei anual.

Veaceslav Ioniță crede că toate aceste măsuri vor permite majorarea alocațiilor pentru sănătate la cel puțin 5% din PIB, față de 4,2% nivelul actual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău