EXPERT: Cererea procurorului general către SUA "un fals evident". SUA nu-l pot extrăda pe Plahotniuc

  • 17 Iunie 2020 12:29
EXPERT: Cererea procurorului general către SUA

Directorul Institutului de Inițiative Strategice, politologul, analistul politic Vladislav Kulminski, consideră că "Statele Unite nu-l pot extrăda pe Vladimir Plahotniuc în Moldova fără a avea un acord de extrădare", scrie INFOTAG, citând un mesaj al analistului pe facebook.

"Extrădarea din SUA este posibilă numai dacă există un acord bilateral de extrădare, în care sunt stipulate clar infracțiunile pentru comiterea cărora o persoană poate fi extrădată. Nu există un astfel de acord între Moldova și SUA. Statele Unite au acorduri de extrădare cu peste 100 de state. Moldova nu se numără printre ele", a amintit expertul.

El a vorbit, de asemenea, despre procesul complex de extrădare a unui cetățean străin, la care participă Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Justiție, tribunalul de district și alte câteva instituții de stat.

"Acest proces cu mai multe etape este conceput pentru a preveni abuzul. Dacă este aprobat, procesul durează cel puțin un an, chiar și zeci de ani. În baza Convenției ONU împotriva criminalității transnaționale organizate, în baza căreia Procuratura a depus demersul său analfabet din punct de vedere legal, nu a fost făcută nicio extrădare din Statele Unite (dacă nu mă înșel). Niciodată, niciuna", a subliniat Kulminski.

În opinia sa, falsul cu extrădarea este necesar "pentru ca un lider să aibă posibilitatea să fluture cu documente nesemnificative și nejustificate din punct de vedere juridic despre extrădarea lui Plahotniuc pentru realegerea sa".

"El (Președintele Igor Dodon - "I.") vrea să le arate alegătorilor săi înșelați de sute de ori că "investighează" furtul miliardului și nu în zadar ocupă o clădire imensă din centrul orașului, din banii contribuabililor, care, spre deosebire de el însuși, sunt nevoiți să trăiască într-o sărăcie îngrozitoare", a spus expertul.

Totodată, Kulminski este de părere că "acest demers de extrădare negândit și nepregătit poate servi drept motiv pentru adresarea în instanță cu afirmații despre caracterul politic al persecuției, deoarece cererea Procuraturii Moldovei a fost emisă în baza unei înțelegeri inaplicabile, iar acest lucru dovedește într-o oarecare măsură origine sa politică, dar nu juridică".

"La rândul său, acest lucru va complica foarte mult acțiunile ulterioare în privința lui Plahotniuc și poate chiar îl va ajuta în chestiunea privind azilul politic în vreo țară. Poate că anume acest scop este urmărit de Procuratură", a conchis Kulminski.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău