EXPERT: Autoritățile locale primesc mult prea puțini bani față de competențele care le sunt delegate. Bugetul către primării trebuie să fie mai echitabil

  • 08 Noiembrie 2019 14:45
EXPERT: Autoritățile locale primesc mult prea puțini bani față de competențele care le sunt delegate. Bugetul către primării trebuie să fie mai echitabil

Guvernul trebuie să identifice noi instrumente de creștere a transferurilor de stat către primării, astfel încât bugetele locale să fie în capacitate de a finanța proiecte sociale necesare oamenilor din comunitate. Opinia a fost exprimată de mai mulți aleși locali și experți în cadrul unei mese rotunde, organizate în cadrul programului „Comunitatea Mea”, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. Relatează Aliona Savca.

În opinia expertului, Viorel Gîrbu, sistemul de alocare a resurselor financiare din bugetul de stat către primării trebuie să fie mai echitabil. Din cauza bugetelor austere, localități rurale, potrivit lui, devin din ce în ce mai sărace.

„Nu sunt servicii sociale în localitățile rurale, nu sunt condiții prielnice de dezvoltare economică. Efectiv, localitățile Republicii Moldova nu se dezvoltă. Și acest lucru vorbește despre o deficiență la nivelul relațiilor bugetare. Această deficiență necesită a fi depășită. Mai multe resurse trebuie alocate către autoritățile locale. Din punctul meu de vedere autoritățile locale primesc mult prea puțin față de competențele care le sunt delegate.”

În opinia primarului comunei Feștelița, raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, cota impozitului funciar și pe bunurile imobile trebuie să fie aprobate de către consiliile locale. Acest lucru le-ar aduce mai mulți bani în buget.

„Localitatea noastră are un buget de circa patru milioane de lei, dintre care 75-80 la sută este bugetul instituției de dezvoltare timpurie grădinița de copii. Componenta investițională lipsește. Miza este pe proiecte ale partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova. Veniturile pe proprietate și taxele locale să fie liberalizate și date împuterniciri autorităților publice locale să decidă asupra cotelor acestor impozite pentru că avem impozite pe proprietate la nivelul anului 1999.”

În anul 2019 din bugetul de stat către bugetele locale au fost alocate aproape 11 miliarde de lei. Din această suma sunt acoperite, inclusiv, cheltuielile pentru salarii și alimentația copiilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
28
Cer fragmentat
Umiditate:34 %
Vint:3,1 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
18
Sun
20

Curs oficial BNM 12 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5131 0.0706
USD 16.5477 -0.0041
RON 4.0364 0.0157
UAH 0.5999 0.0001
RUB 0.2273 0.0028
Arhivă Radio Chișinău