Exodul companiilor occidentale din Rusia pune în pericol mijloacele de trai pentru zeci de mii de ruși

  • 14 Martie 2022 16:27
Exodul companiilor occidentale din Rusia pune în pericol mijloacele de trai pentru zeci de mii de ruși

Exodul în masă al marilor companii occidentale din Rusia, după invazia Ucrainei și anunțarea sancțiunilor economice, îi va lăsa pe zeci de mii de ruși - după cele mai optimiste estimări - fără locuri de muncă.

„Întreaga lume s-a prăbușit peste noapte, la ce altceva te poți gândit?”, a declarat pentru The Moscow Times fostul manager al unui magazin din Moscova al brandului britanic Burberry, unul din nenumăratele branduri occidentale de lux care și-au încetat vânzările în Rusia, scrie DIGI24.

Plecarea companiilor străine afectează deja economia rusă și este de așteptat ca mii de oameni să rămână șomeri, prefigurându-se poate cea mai gravă criză economică a țării de după dizolvarea Uniunii Sovietice.

„Economia rusă va pierde rapid capitalul uman, iar rata ar putea fi mai mare decât în ​​anii 1990”, a spus Vladimir Gimpelson, șeful Centrului de studii de piața muncii al Școlii Superioare de Economie din Moscova.

Un studiu publicat de Yale a numărat 250 de companii care au rupt deja legăturile cu Rusia, însă numărul lor crește de la zi la zi. Zeci de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă din sectoare precum comerțul cu amănuntul, publicitate și servicii financiare.

Industria noastră se bazează pe clienți și cu cât mai multe companii părăsesc piața rusă, cu atât avem mai puțin de lucru”, a spus o specialistă în PR. Deși speră ca firma ei să acopere golurile lăsate de companiile internaționale cu clienți precum agențiile guvernamentale și corporațiile de stat, ea spune că s-ar putea trezi în situația de a-și schimba profesia.

Și freelancerii cu contracte în străinătate și-au pierdut locurile de muncă

Pe lângă exodul companiilor occidentale, sancțiunile severe impuse de UE, SUA și Londra vizează și sectorul financiar în Rusia, blocând accesul țării la sistemele internaționale de plăți și de transfer de bani.

„Odată cu încetarea activității PayPal în Rusia, aproape toți freelancerii și-au pierdut locul de muncă”, a spus o artistă independentă din Keremovo, un oraș din sud-vestul Siberiei.

„Nici Mastercard și Visa nu funcționează, așa că, într-adevăr, nu există nicio modalitate de a obține venituri din afara țării”, a spus ea. Mulți artiști din Rusia obțin venituri suplimentare din contracte cu agenții din afara țării, fiind nevoiți să recurgă la asta pentru că sunt foarte prost plătiți în țară.

„Este aproape imposibil în situația actuală să-mi găsesc un loc de muncă în regiunea în care locuiesc, dar bineînțeles că voi încerca”, a mai spus artista.

În ciuda pierderilor imediate a locurilor de muncă din mai multe sectoare, Kremlinul a spus că a calculat în avans riscurile de șomaj cauzate de sancțiunile occidentale. „Am trecut prin mai multe crize. De fiecare dată, au fost luate măsuri sănătoase pentru a minimiza rata șomajului, așa se va întâmpla și de data asta”, a declarat în urmă cu câteva zile purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Prea devreme pentru o estimare a numărului de oameni care vor rămâne fără loc de muncă

Vladimir Gimpelson spune că încă este prea devreme pentru a estima câți oameni își vor pierde locul de muncă în Rusia.

„Sperăm să nu vorbim de milioane”, a spus Peskov miercuri, după ce a fost întrebat despre pierderile de locuri de muncă care se profilează.

Capacitatea de a atenua undele de șoc provocate de plecarea companiilor occidentale este în strânsă legătură cu capacitatea Kremlinului de a înlocui locurile de muncă pierdute cu altele noi și de viteza cu care va putea să înlocuiască partenerii din Vest cu cei din Est, a spus Gimpelson.

Și chiar dacă această tranziție va fi făcută, ea va duce la „o scădere bruscă a veniturilor reale ale populației și, prin urmare, la o creștere a sărăciei”, a adăugat el.

Un studiu realizat de echipa dizidentului Alexei Navalnîi a arătat că rușii simt deja costurile economice ale războiului din Ucraina. Sondajul, la care au participat 700 de moscoviți, a constatat că numărul de persoane care cred că invazia din Ucraina va însemna un colaps economic pentru Rusia a crescut în doar câteva zile de la 40 la 60 de procente.

Unii critici susțin că decizia firmelor occidentale de a tăia legăturile cu Rusia îi pedepsește de fapt doar pe cetățenii obișnuiți, iar mulți dintre aceștia nu susțin acțiunile guvernului.

McDonald's și-a închis activitatea în Rusia, dar a anunțat că intenționează să-i plătească în continuare pe cei 62.000 de angajați din Rusia pe toată durata închiderii temporare. Costurile se vor ridica la 50 de milioane de dolari pe lună.

Însă cei mai mari perdanți ai crizei vor fi probabil angajații firmelor mici, fără sprijin guvernamental, a spus Gimpelson. Pentru artista independentă din Kemerovo, pierderea locului de muncă se adaugă la durerea pe care i-a provocat-o vestea că Rusia a atacat Ucraina. „Nu am vrut acest război, iar acum lumea încearcă să scape de orice legătură cu noi”, spune ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău