Ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu, despre transferul paradei de pe 9 mai pe 24 august: Un șut diplomatic foarte urât, atât la adresa României, cât și la cea a Ucrainei

  • 17 Aprilie 10:32
Ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu, despre transferul paradei de pe 9 mai pe 24 august: Un șut diplomatic foarte urât, atât la adresa României, cât și la cea a Ucrainei

Ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu califică intenția președintelui Igor Dodon de a transfera parada de 9 mai, când este marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe 24 august drept „o gogomănie diplomatică.

„Obsesia aceasta cu paradele vine dintr-o altă epocă, una apusă. Din epoca Brejnev. Transferul acestei parade de pe 9 mai taman pe 24 august este o gogomănie diplomatică din mai multe motive. 8-9 mai este ziua victoriei asupra fascismului în toată Europa. 23 august, ziua semnării pactului Ribbentrop-Molotov, a fost declarată de parlamentul European drept ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare. Iar 24 august este atât ziua Independenței Ucrainei cât și ziua în care trupele sovietice au intrat în România și nu au mai ieșit de acolo timp de 14 ani, instaurând acolo - cu armele - comunismul care nu a ieșit timp de aproape cinci decenii. Și acum, imaginați-vă parada militară de pe 24 august de la Chișinău: deputați și miniștri ruși, o mare de panglici ale Sfântului Gheorghe (interzise, dacă nu știați, în Ucraina) și discursuri brejneviste. Pe lângă divizările interne, acest moft de a face spectacol mai este și un șut diplomatic foarte urât, atât la adresa României, cât și la cea a Ucrainei”, a declarat, într-un mesaj postat pe Facebook, Nicu Popescu.

Fostul ministru mai amfirmă că, în plină criză, în loc să avansăm prudent, să păstrăm la maxim coeziunea socială și puținii prieteni externi care ne-au mai rămas, actualii conducători ai Moldovei s-au apucat să răcească relațiile R.Moldova cu cât mai mulți parteneri strategici: cu Uniunea Europeană, cu România, cu Ucraina. „Tocmai atunci când țara noastră intră într-o criză economică majoră ce va dura ani de zile, când sute de mii de cetățeni își vor pierde sursele de venit și vom avea nevoie de sprijin extern mai mult ca niciodată, Guvernului îi pasă de paradele militare și de gesturi ofensatoare și nediplomatice atât la adresa UE, cât și la adresa României și Ucrainei”, adăugat Nicu Popescu. 

Astfel, ex-ministrul de Externe susține că în politica noastră externă din aceste zile nu se înregistrează nici corecții, nici reechilibrare și nici măcar o tentativă de limitare sau de distanțare de la derapajele antieuropene și antidiplomatice tot mai evidente ale președintelui și primului-ministru. „Iar acest lucru se întâmplă exact în momentul în care, din cauza crizei economice ce va dura ani de zile, Moldova va avea nevoie mai mult ca niciodată de parteneriate strategice cinstit asumate și de sprijin extern atât din partea Uniunii Europene, cât și al vecinilor noștri România și Ucraina. De aceea, vă rog mult, continuați efortul de a repatria cetățenii noștri, dar nu lăsați ca politica noastră externă să se rezume la organizarea de parade controversate și atacuri antieuropene!”, a conchis diplomatul. 

Menționăm că Igor Dodon a anunțat că parada de 9 mai va fi organizată în acest an pe 24 august. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
28
Câțiva nori
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Sat
24
Sun
22
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău