Ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco: „Autoritățile au pierdut controlul asupra infecției de COVID-19”

  • 29 Noiembrie 2020 11:55
Ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco: „Autoritățile au pierdut controlul asupra infecției de COVID-19”

„Autoritățile au pierdut controlul asupra infecției de COVID-19”. Este părerea ex-ministrei Sănătății Ala Nemerenco, despre evoluția pandemiei în Republica Moldova.

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, Ala Nemerenco scrie că din observațiile sale și din mesajele pe care le primește de la colegii din raioane, se pare că sistemul medical a intrat într-un „haos total” și că „nu mai funcționează nimic”.

Fosta ministră a Sănătății scrie că mulți dintre pacienți, care își plătesc taxele regulat, achită polița de asigurare medicală obligatorie, sunt ignorați de autoritățile din sănătate, sunt nevoiți să se trateze acasă, „disperați”.

„Fiecare serviciu, dar și fiecare pacient se descurcă așa cum poate. Majoritatea se tratează acasă. În statistici ei nici nu figurează. La nivel de țară se menține atât diagnosticarea slabă, o monitorizare și mai slabă, locurile în spital au ajuns la limită. Vreau să mă adresez colegilor - sunteți unicii acum la care oamenii se uită ca la Dumnezeu. Sunteți speranța și salvarea lor, nu-i părăsiți. Vă dau dreptate - ați obosit, v-au surmenat toți - de la autorități până la echipamentele care vă sufocă, sunteți în pericol permanent de infectare, vă riscați chiar viața. Dar pentru acești oameni în suferință sunteți mai mult decât medici sau salvatori. Astăzi, în aceasta țară pierdută, cu autorități total impotente, sunteți unicii care fac ceva și de care ei își leagă ațișoara vieții lor. Vă îndemn să nu vă fie frică sa procedați exact conform protocoalelor - dacă sunt criterii de spitalizare - îi duceți la spital, dacă spitalul nu va avea locuri - să le ceară insistent de la autorități, dacă trebuie de testat, testați”, mai scrie Ala Nemerenco în mesajul său.

De notat că autoritățile sanitare din Chișinău au declarat de mai multe ori că sistemul medical este la limită și că nu mai sunt locuri în spitale pentru bolnavii de COVID-19.

Amintim că ieri, 28 noiembrie, Republica Moldova a înregistrat un nou record negativ - 1712 cazuri de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău