Există premise ca anticipatele să se desfășoare într-un climat epidemiologic sigur, specialiști

  • 01 Iunie 2021 08:11
Există premise ca anticipatele să se desfășoare într-un climat epidemiologic sigur, specialiști

Există toate premisele ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate într-un context epidemiologic favorabil. O spun specialiștii în domeniu, potrivit cărora până la data de 11 iulie ar trebui să avem o rată a vaccinării de cel puțin 20%, cifră care va permite organizarea scrutinului în condiții sigure. Asta pe lângă faptul că vor trebui să fie respectate toate măsurile de protecție: distanțarea fizică, purtarea corectă a măștii, dezinfectarea mâinilor și aerisirea constantă a sediilor secțiilor de votare, notează IPN.

Potrivit coordonatoarei campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, mobilizarea exemplară a autorităților în domeniul Sănătății și dorința cetățenilor de a se vaccina duc la o creștere exponențială a ratei de imunizare. Dacă acest ritm se va meține, spune Ninel Revenco, există premise ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare într-un climat sigur pentru sănătatea cetățenilor.

„La moment, în top este municipiul Chișinău, cu o rată de vaccinare de peste 15%, în țară, per total, rata de vaccinare este de 10%. Până în iulie, dacă înregistrăm același ritm de vaccinare ca săptămâna trecută, cu 100 de mii de doze administrate timp de-o săptămână, vom ajunge la 20%, aceasta fiind o cifră acceptabilă pentru buna desfășurare a alegerilor”, a spus Ninel Revenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit șefului-adjunct al direcției Sănătate din cadrul primăriei Chișinău, Boris Gâlca, restricțiile sanitare se vor menține în perioada campaniei electorale pentru a nu admite un nou val de infectări după ziua scrutinului.

„Vor fi păstrate toate măsurile de sănătate publică, chiar dacă Chișinăul este acum în zona galbenă, chiar dacă unele raioane sunt deja în zona verde, oricum va rămâne în vigoare păstrarea distanței fizice, obligativitatea măștii de protecție în spațiile închise. Din punct de vedere epidemiologic, există premise ca alegerile să se desfășoare într-un context sigur ”, a spus Boris Gâlca.

Din data de 2 martie, când a început campania de imunizare, în Republica Moldova au fost vaccinate peste 400 mii de persoane. Cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în municipiul Chișinău, cu peste 140 mii de persoane vaccinate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău