Există persoane care nu vor fi niciodată imune la COVID-19? Fără un vaccin, experții își pun speranțele în alte soluții

  • 15 Iunie 2020 10:50
Există persoane care nu vor fi niciodată imune la COVID-19? Fără un vaccin, experții  își pun speranțele în alte soluții

Testarea pentru anticorpi de Covid-19 este considerată soluția pentru a stabili dacă anumite comunități sunt pregătite să treacă peste pandemia de Covid-19. Aceste simple teste de sânge sunt capabile să detecteze o serie de proteine eliberate de sistemul imunitar ca răspuns la Covid-19.

În teorie, persoanele care au rezultate pozitive la aceste teste, au fost deja expuse la virus și au trecut peste, ceea ce înseamnă că sistemul lor imunitar este pregătit să lupte împotriva infecției și este puțin probabil să fie infectați din nou.

Dar această teorie nu se aplică pentru toată lumea.

„În martie, am testat pozitiv pentru Covid-19. Dar în ultima perioadă am făcut trei teste pentru anticorpi și toate au avut rezultat negativ. Chiar dacă aceste teste sunt extrem de sensibile, există o mică șansă ca să dea un rezultat fals. Dar trei? Potrivit experților, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt aproape inexistente”, scrie Ben Lazarus, un jurnalist la publicația britanică Mail on Sunday.

Unele studii arată că unul din zece pacienți care au avut Covid-19 nu produc suficienți anticorpi. Dar fără un vaccin pentru Covid-19, unii experți și mai multe guverne își pun speranțele în ceea ce se numește imunitatea de grup. Acest concept presupune că, dacă un număr suficient de mare de oameni este expus la virus și se recuperează, întreaga comunitate devine imună și se va evita în acest fel apariția unor noi focare.

În ceea ce privește cazul jurnalistului britanic, experții au încercat să identifice mai multe motive pentru care testele la anticorpi au avut rezultat negativ, dar niciunul nu a putut da un răspuns exact.

Dr. Rupert Beale, un expert în virusuri la Francis Crick Institute, Londra, spune că studiile au descoperit că pacienții care au avut Covid-19, dezvoltă anticorpi în maxim 50 de zile.

„Dar eu m-am îmbolnăvit la începutul lunii martie și mi-am făcut ultimul test de anticorpi la 1 iunie, așa că am trecut de acest punct”, scrie jurnalistul.

O altă variantă prezentată de experți este că unele persoane dezvoltă un nivel atât de scăzut de anticorpi încât aceștia nu sunt detectați de teste.

Dr Beale spune că studiile arată că peste 99 la sută dintre pacienți vor dezvolta „o formă de imunitate, după o perioadă de timp post-infecție”.

Dar dincolo de rezultatele negative, Ben Lazarus spune că ceea ce ar vrea el să știe este dacă este imun la noul coronavirus sau ar putea fi infectat din nou. Iar răspunsul dat de toți secialiștii la această întrebare este că „nimeni nu pare să știe sigur”.

Pentru unele infecții, imunitatea este de lungă durată, așa cum este cazul rujeolei, de exemplu, dar în alte cazuri, imunitatea nu durează pentru totdeauna. Iar pentru că boala Covid-19 este atât de nouă, nimeni nu poate știi cât timp vor fi protejați cei care au fost deja îmbolnăviți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău