”Exilați pe o boabă de piper”, cu Mircea Dinescu și Mihai Cimpoi
-
27 Februarie 2014 19:31
Situația culturii în vremea comunismului a ocupat cea mai mare parte a dialogului dintre cei doi.
Cunoscutul poet român Mircea Dinescu și criticul literar basarabean Mihai Cimpoi au fost miercuri, 26 februarie, primii protagoniști ai noului proiect al Institutului Cultural Român la Chișinău ”Mihai Eminescu”- ”Punți paralele” menit să întrunească oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului. Sub genericul ”Exilați pe o boabă de piper”, cei doi au discutat în prezența a zeci de admiratori, despre condiția omului de artă în prezent, dar și acum câteva zeci de ani, în perioada comunistă.
Noul proiect al ICR Chișinău are scopul de a reuni personalități ale culturii românești de pe ambele maluri ale Prutului într-un dialog despre cultură, artă sau condiția omului de cultură în societatea contemporană, a declarat în deschiderea evenimentului, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Valeriu Matei.
Situația culturii în vremea comunismului a ocupat cea mai mare parte a dialogului dintre cei doi. Mircea Dinescu a fost printre puținii oameni de cultură care au avut curaj să critice sistemul. La sfârșitul anilor 80, poetul pune în circulație mai multe texte care atacă în mod explicit dictatura comunistă. Ca urmare, este sechestrat la domiciliu și i se interzice să mai publice.
Referindu-se la anii 90, Mircea Dinescu a declarat că oamenii politici români din acele vremuri ar fi trebuit să investească mai mult în Republica Moldova, să cumpere hoteluri, benzinării, fabrici și uzine, iar ”granița ar fi dispărut de la sine”.
La rândul său academicianul Mihai Cimpoi și-a amintit despre prima sa vizită în România.
Proiectul ”Punți paralele” al ICR ”Mihai Eminescu” va continua în acest an cu alți reprezentanți ai lumii culturale românești, printre aceștia fiind și Marcel Iureș, Horațiu Mălăele sau Oana Pellea.