Exercițiu naval comun NATO-Finlanda. Marinarii finlandezi se pregătesc pentru a putea acționa alături de Alianța Nord-Atlantică

  • 25 Aprilie 2022 17:58
Exercițiu naval comun NATO-Finlanda. Marinarii finlandezi se pregătesc pentru a putea acționa alături de Alianța Nord-Atlantică

Trei nave de luptă ale NATO au sosit luni în portul finlandez Turku pentru a se antrena împreună cu marina militară a Finlandei, în cadrul unui exercițiu naval comun, informează Reuters.

Exercițiul, programat să înceapă pe 28 aprilie și care va dura două zile, are ca scop pregătirea marinei finlandeze pentru a putea acționa alături de forțele NATO și se concentrează asupra misiunilor de combatere a pericolului provocat de minele navale, scrie DIGI24.

Din partea NATO, la manevrele militare participă un puitor de mine leton, un vânător de mine estonian și un vânător de mine al marinei olandeze, alături de două vânătoare de mine ale forțelor navale finlandeze.

Exercițiul militar vine într-un context în care războiul provocat de invazia Rusiei în Finlanda a provocat reacții favorabile în Finlanda și Suedia referitoare la aderarea acestor țări în Alianța Nord-Atlantică.

În luna aprilie, avioanele NATO s-au antrenat în premieră, alături de forțele aeriene ale Finlandei și Suediei, în cadrul unor exerciții care au simulat diverse scenarii de poliție aeriană deasupra Mării Baltice.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat recent că Finlanda urmează să decidă „în câteva săptămâni” dacă va cere aderarea la NATO.

În același timp, Rusia a transmis avertismente Suediei și Finlandei referitoare la efectele eventualei integrări ale acestor țări în Alianța Nord-Atlantică. Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind țara din UE cu cea mai lungă graniță cu Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău